Cadmus fordítás Cadmus

Migránskérdés: az olaszok megemelik a hangjukat

2016. 08. 15.

Olaszország a hangjának megemelésére kényszerül a migráció kérdésében, és az Európai Uniónak ezt meg kell hallania, mivel a tengeren érkező migránsok nem kizárólag a görögök és az olaszok gondja – fogalmazott Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter az Il Messaggero című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Kijelentette, hogy Olaszország szeptemberben „megemeli a hangját”, mivel úgy érzi, hogy az EU-ban ismét az a szemlélet kezd visszatérni, hogy a migráció kérdése csak a görögöket és az olaszokat érinti.

„Számos európai ország, valamilyen kerítést emelve saját szárazföldi határain, azt gondolja, hogy a tengerről érkező migrációs hullám végeredményben Görögország és Itália problémájának tekinthető – mondta Paolo Gentiloni. – Európa a következő két hónapban mindenekelőtt két témában viszi vásárra a bőrét: hogyan járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és hogyan kezeli a migrációs áramlatot.”

A külügyminiszter megjegyezte, hogy miközben az EU hatmilliárd eurót szán a Törökországgal kötött migrációs megállapodás végrehajtására, a római kormány Migration Compact nevű javaslatcsomagja, amely hasonló megállapodást szorgalmaz a migránsok kiindulási állomásának számító afrikai államokkal, egyelőre nem kapott figyelmet.

Gentiloni hangsúlyozta, hogy az olasz partokra hajókkal érkező migránsok ellenőrzése mindig is kiemelt feladat volt az olasz hatóságok és a titkosszolgálat részéről az idegen harcosok kiszűrésére. Az olasz titkosszolgálatokat ellenőrző parlamenti bizottság elnöke a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy a Líbiából induló migránshajókon az Iszlám Állam harcosai érkezhetnek Európába.

Az Il Messaggero című lap információi szerint a belügyi tárca szeptembertől szétoszt az önkormányzatok között mintegy százötvenezer migránst, akik Olaszországban benyújtották a menekültkérelmet. Minden ezer lakosra maximum három migráns jutna. A migránsokat önként befogadó önkormányzatok költségvetési kedvezményekben részesülnek. Milánó főpolgármesterének korábbi bejelentése szerint százötven afrikai migránst a világkiállítás területén helyeznek el. Capalbio toszkán luxusüdülőhely polgármestere viszont nemet mondott ötven migráns befogadására.

A Frontex európai határvédelmi ügynökség legfrissebb adatai szerint az év eleje óta kilencvenötezer migráns érkezett az olasz partokra, ami megfelel a tavalyi trendnek azzal a különbséggel, hogy a tavalyi nyár második felében a balkáni migrációs útvonal jelentősen enyhítette az Olaszországra nehezedő migrációt. Idén júliusban több mint huszonötezren kötöttek ki, tizenkét százalékkal többen, mint tavaly júliusban. Az érkezők többsége nigériai és eritreai volt.

Orientalista.hu- MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑