Cadmus fordítás Cadmus

Világszerte tüntettek a palesztinok mellett

2023. 10. 15.

Jelentős rendőri készültség mellett ezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett.

A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak.

A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC közszolgálati médiatársaság székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar-tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A Scotland Yard szombaton is figyelmeztette a tüntetőket, hogy kizárólag az előre kijelölt útvonalon haladhatnak, és azokat, akik ettől eltérnek, őrizetbe veszik.

A londoni rendőrség arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a demonstráción nem viselhetnek olyan ruhadarabot, amely eltakarja arcukat.
A Broadcasting House bejáratát még a tüntetés kezdete előtt ismeretlen tettesek vörös festékkel leöntötték.

A Whitehallból nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A tüntetők itt a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba, több ezernyi palesztin zászlóval együtt.

A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a “From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyisa megszállt területek egészén –  beleértve a mostani Izrael területét-  kell létrehozni.

Szombaton tüntetéseket tartottak a palesztinok mellett Londonon kívül más brit nagyvárosokban, köztük Liverpoolban, Bristolban, Cambridge-ben, Norwichban, Coventryben, Edinburghban és Swansea-ban is.

Bagdadban és Teheránban ezrek vonultak utcára

Több százezren tüntettek pénteken az iraki fővárosban Bagdadban és az iráni Teheránban a palesztinok mellett, az Izrael és a Hamász palesztin szervezet közötti háború hetedik napján.

Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt skandálták, hogy “Nem a megszállásra! Nem Amerikára!”. A Muktada az-Szadr síita vezető felhívására összegyűlt tömeg “a Gázai övezet támogatására” gyűlt össze, résztvevői palesztin és iraki zászlókat lengettek, valamint a földön elhelyeztek egy hatalmas izraeli zászlót, hogy a tüntetők megtaposhassák – számolt be az AFP francia hírügynökség fotósa.

“A tüntetés célja, hogy elítéljük a megszállt Palesztinában zajló eseményeket, a vérontást és a jogtiprást” – mondta Abu Kajan, a szadrista mozgalom egyik és tagja.

Az iraki biztonsági erők nagy számban vonultak fel a tüntetés környékén.

Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. “Le Amerikával” és “Le Izraellel” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek. Irán, amelynek lakossága túlnyomórészt síita muszlim, de nem arab, pénzügyi és katonai támogatást nyújt a Hamásznak.

Tüntetők tűztek össze rendőrökkel Rómában egy palesztinpárti demonstráción

Tüntető diákok és rendőrök tűztek össze pénteken Rómában egy palesztinpárti demonstráción.

A RadioGenoa az X közösségi oldalon videókat tett közzé a demonstrációról. Az egyik felvételen látható, hogy a rendőrök gumibottal ütlegelnek néhány tüntetőt. A másikon a tömeg jelszavakat skandál, a RadioGenoa bejegyzése szerint többen azt kiabálták: “Gyűlöljük a rendőröket! Öljük meg őket!”, illetve “Intifáda a győzelemig!”.

A diákok letértek a rendőrséggel előzetesen egyeztetett vonulási útvonalról, a hatóságok emiatt közbeléptek. A tüntetők füstbombákat és tojásokat hajigáltak a rendőrségi kordonok mögé.

“Elég legyen a gázai vérengzésből, elég a népirtásból, szabad Palesztinát!” – skandálták a tüntetők az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint. A demonstráción palesztin zászlókat lengettek, és az izraeli miniszterelnök elleni jelszavakat is kiabáltak.

Muzulmánok százezrei tüntettek a Közel-Keleten

Muzulmánok százezrei tüntettek a palesztinok mellett pénteken a Közel-Keleten, tiltakozásul a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások miatt és az Izrael által tervezett szárazföldi invázió ellen.

A pénteki ima után muzulmánok tízezrei özönlöttek az utcákra a jordániai Ammántól a jemeni Szanaáig.

A húszi lázadók által irányított jemeni fővárosban, Szanaában a televízió is közvetítette az utcákon tolongó, jemeni és palesztin zászlókat lengető tömeget. A lázadók “Halál Amerikára!”, “Halál Izraelre!” jelszavakat skandálták.

Iszlámábádban, Pakisztán fővárosában a pénteki ima után amerikai és izraeli zászlókat tapostak meg az utcára vonult hívők.
Bagdad központjában, a Tahrír téren felvonulók azt kiabálták: “Nem a megszállásra! Nem Amerikára!”.

Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. “Le Amerikával!” és “Le Izraellel!” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Hasonló tüntetések zajlottak le más iráni városokban is, ahol amerikai és izraeli zászlókat égettek el.

A jeruzsálemi Templom-hegyen az izraeli rendőrség csak idősebb férfiakat, nőket és gyerekeket engedett fel az al-Aksza mecsethez imádkozni, így próbálták megakadályozni a tömeges tüntetésnek még a lehetőségét is.

Az AP hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a megállított fiatal palesztin férfiak az Oroszlános Kapu közelében gyűltek össze, de a rendőrök később kiterelték őket az egész óvárosból.

A zsidók és muszlimok közötti status quo szerint a Templom-hegyet, amelynek tetején van a Mecsetek tere, a muzulmánok felügyelik, és ott csak ők gyakorolhatják vallásukat, de a hely biztonságáért az izraeli rendőrség felel.

A Jeruzsálem történelmi óvárosának délkeleti részén található Templom-hegy a zsidók és a muzulmánok számára egyaránt szent hely. A hegy nyugati oldalán van a zsidók számára szent Siratófal. Az al-Aksza az iszlám vallás harmadik legszentebb helye a mekkai és medinai szent helyek után.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑