Cadmus fordítás Cadmus

Mindenkinek az érdeke, hogy mihamarabb véget érjen a palesztin éhségsztrájk

2017. 04. 19.

Meggyújtott olajként lobbanthatja fel a hangulatot a biztonsági megfontolásokból fogva tartott palesztin rabok hétfőn kezdődött éhségsztrájkja. Nem csupán Izrael, hanem a palesztin vezetés érdekét is az szolgálja, ha mihamarabb véget ér a demonstráció, ráadásul Donald Trump amerikai elnök terveit is keresztülhúzhatja.

Tovább mélyítheti az izraeli–palesztin konfliktus okozta társadalmi feszültségeket az az éhségsztrájk, amelyet hétfőn kezdett meg mintegy ezerkétszáz, biztonsági megfontolásból fogva tartott palesztin rab. Asraf al-Adzsrami, a a Palesztin Hatóság egykori minisztere szerint ugyanis az emberek azonosulni fognak a foglyokkal és azok küzdelmeivel, a szimpátia pedig újabb tüntetésekhez és a biztonsági szervekkel való összecsapásokhoz vezethet.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a Ynetnek nyilatkozó politikus elmondta: a demonstráció célja egyszerűen az, hogy a rabok javítsanak saját életkörülményeiken: elfogadható egészségügyi és orvosi ellátást, engedélyezett családi látogatásokat, a végrehajtó intézményekben lévő nyilvános telefonokhoz való hozzáférést és közös konyhahelyiségeket szeretnének, ahol főzhetnek.

A sztrájkot egyébként a Ciszjordániát kormányzó, mérsékelt Fatah párthoz tartozó, és terrortevékenységért ötszörös életfogytiglanra és még negyven évre ítélt Marvan Barghouti indította, majd csatlakoztak hozzá a rivális, radikális iszlamista, a Gázai övezetet uraló Hamasz szervezethez tartozó rabok is. Asraf al-Adzsrami az azt firtató kérdésre, hogy a sztrájk vajon csak Barghouti személyes politikai céljait szolgálja-e, elmondta: nem valószínű, hiszen a bebörtönzött férfi nem a palesztin közvélemény formálásának egyetlen forrása.

A Haaretz című ellenzéki lap elemzése szintén úgy látja, hogy a sztrájk fokozza a feszültséget az izrae­liek és a palesztinok között, továbbá
Donald Trump amerikai elnök a békefolyamatok újrakezdésére irányuló törekvéseinek is keresztbe tehet. Ugyanakkor sokkal inkább valószínű, hogy a jelenlegi sztrájk az Izrael-ellenes hangulat helyett inkább a palesztinok közötti belső hatalmi harc indikátora.

Mert bár a Mahmud Abbasz elnök vezette Palesztin Hatóság hivatalosan támogatásáról biztosította a sztrájkolókat, a valóságban inkább aggódhatnak annak kimenetele miatt. Mégpedig azért, mert a sztrájk miatt a megszokottnál nagyobb médiafigyelem irányulhat Barghoutira, akit nem mellesleg Abbasz elnök lehetséges utódjaként tartanak számon.

Mahmud Abbasz ráadásul május elején a Fehér Házba látogat, ahol szintén nem lesz jó kezdőlépés a békefolyamatok ilyesfajta hátráltatása, a jelenlegi palesztin vezetésnek tehát egyértelmű érdeke, hogy a demonstráció mihamarabb véget érjen. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges haláleset vagy a rabok kórházba kerülése újra fellobbanthatja az indulatokat a palesztin területeken

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑