Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva szerint nem történt vegyi támadás Dumában

2018. 04. 09.

Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Ghouttáhoztartozó  Dumában – közölte kedden Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője.

„Határozottan cáfoljuk ezt az információt!

– mondta Jevtusenko.

A tábornok közölte, hogy a központ kész Dumának a militánsok uralma alóli felszabadítása után azonnal radiológiai, vegy- és biológiai védelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint „egy sor nyugati ország” igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Ghoutából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be.

Jevtusenko „hamis hírek közismert terjesztőinek” nevezte azokat a civil szervezeteket, köztük a „fehérsisakos” mentőket, amelyek azt állították, hogy a szíriai hadsereg szombaton klórbombát dobott le Dumában.

A szíriai kormányerők pénteken indítottak hadműveletet Duma város bevételére. Ez az utolsó település Kelet-Ghoutában, amelyet Szíriai Arab Hadsereg csapatai még nem vontak ellenőrzésük alá.

Az amerikai külügyminisztérium szombat éjjel kiadott közleményében riasztónak nevezte a szíriai Duma ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást.

Az orosz diplomáciai tárca dezinformációnak minősítette az amerikai külügyi állásfoglalást, azzal gyanúsítva meg Washingtont, hogy „kitalált ürüggyel” katonai beavatkozást készít elő Szíriában. Moszkva szerint a Nyugat „a terroristák és a kibékíthetetlen, a politikai rendezésétől elzárkózó radikális ellenzék” megvédelmezésére, egyúttal pedig egy kívülről végrehajtandó lehetséges csapás igazolására törekszik.

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy „abszolút megengedhetetlen és a legsúlyosabb következményekkel járhat” a katonai beavatkozás Szíriában, ahol „a törvényes szíriai kormány meghívására orosz katonák tartózkodnak”. A tárca rámutatott, hogy a békítési központ és a szíriai kormányerők a humanitárius folyosókon keresztül folytatják a civil lakosság kimenekítését Kelet-Ghoutából.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑