Múlthéten megint zuhant a török líra

Pénteken ismét zuhanásba kapcsolt a török líra, a dollárral szemben egy nap alatt majdnem öt százalékot szakadt. Ebben egyrészt a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hangulatromlás a ludas, másrészt a török háztartások egyre nagyobb része rohan dollárt venni, hogy a magas infláció ellen védje magát. Ráadásul a jövő héten helyhatósági választásokat tartanak az országban, ami tovább növeli a kockázatokat.

Csak pénteken 4,3%-kal zuhant a török líra a dollárral szemben, ezzel délutánra az 5,7-es szintet is átlépte a jegyzés. Ezzel az év eleje óta már 7,8 százalékos zuhanásnál jár a deviza.

Az év elején még úgy tűnt, hogy kicsit normalizálódik a helyzet a török deviza piacán a nagy 2018-as szakadás után, márciusban azonban megint beindult a gyengülés, ami péntekre extrém mértéket öltött.
Megint zuhan a líra, dollárt halmoznak fel a törökök

A líra esésének oka egyrészt az, hogy a gyenge európai bmi-adatok után jelentősen romlott a hangulat a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, ez a török devizára volt a leginkább hatással. Van azonban más ok is: még csütörtökön jelent meg a hír, mely szerint a török háztartások és cégek dollár-megtakarítása új csúcsra emelkedtek, csak a múlt héten 4 milliárd dollár volt a friss beáramlás, amivel a teljes állomány 176 milliárd dollárra hízott. Ez a teljes betétállomány majdnem felét jelenti, hasonló arányra 2006 óta nem volt példa.

Elsősorban azért menekülnek dollárba a törökök, mert a magas infláció miatt folyamatosan csökken a lírában tartott megtakarításaik értéke. Emellett attól tartanak, hogy a jövő vasárnapi helyhatósági választások után a török vezetés a növekedés élénkítését tartja majd szem előtt az infláció megfékezése helyett. Ez pedig azt is jelentheti, hogy ismét nő majd a nyomás a jegybankon, hogy a kelleténél előbb lazítson a kondíciókon a tavalyi nagy kamatemelések után.

Közben péntek este a török pénzügyminiszter próbálta nyugtatni az embereket és a piacokat: elmondása szerint az ország gazdasága növekedni fog idén, az infláció szeptemberre egyszámjegyű lehet és többlet lehet a fizetési mérlegben.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑