Cadmus fordítás Cadmus

NAÜ: tarthatatlan a zaporizzsjai atomerőmű helyzete

2022. 09. 10.

A tüzérségi támadások tönkretették Enerhodar dél-ukrajnai város infrastruktúráját, és növekvő veszélyt jelentenek a zaporizzsjai atomerőműre – közölte pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A fűtőelemek leolvadásának megakadályozásához létfontosságú külső áramellátást már lekapcsolták, az Enerhodar – ahol az erőmű dolgozói laknak – elleni tüzérségi támadások pedig áramszünetet okoztak.

Ez arra ösztönözte Ukrajnát, hogy kijelentse: fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását, amely árammal látja el Zaporizzsját és az erőmű hűtőrendszerét.

“Ez tarthatatlan helyzet, és egyre veszélyesebb. Enerhodar sötétbe borult. Az erőműnek nincsen külső áramellátása. És amint kijavítják az infrastruktúrát, azt ismét megrongálják” – áll Rafael Grossinak, a NAÜ főigazgatójának közleményében.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a Zaporizzsja közelében végrehajtott tüzérségi támadásokkal, ahol Európa legnagyobb atomerőműve található, hat, egyenként ezer megawattos reaktorblokkal.

“Felszólítom a szemben álló feleket minden tüzérségi támadás azonnali beszüntetésére az egész térségben. Csak ez szavatolhatja az erőművet működtető személyzet épségét és biztonságát, és teheti lehetővé Enerhodar és az erőmű áramellátásának tartós helyreállítását.”

Grossi a héten “nukleáris biztonsági és védelmi övezet” létrehozását szorgalmazta Zaporizzsja körül, s pénteken megismételte ezt a felhívását.

A zaporizzsjai erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán vállalat pénteken közölte: nem bízik abban, hogy a létesítmény áramellátását helyre lehet állítani, és fontolgatja az utolsó működő reaktor leállítását – közölte Grossi.

Az Enerhoatom szerint az úgynevezett sziget üzemmód (külső áramszolgáltatás nélkül) veszélyezteti a sugárzási és tűzbiztonsági normák betartását.

Petro Kotyin, az Enerhoatom elnöke pénteken az ukrán állami televízióban hangsúlyozta, hogy csak az orosz csapatok kivonása és az erőmű körüli biztonsági övezet létrehozása teheti lehetővé a létesítmény körüli helyzet normalizálását.

Kotyin csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: húsz generátor és tíz napra elegendő dízel üzemanyag van az erőműben. Ezután napi 200 tonna dízelre lenne szükség a generátorok működtetéséhez, ami lehetetlen, amíg az erőmű orosz megszállás alatt van.

“Ebben az esetben a teljes erőmű a dízelgenerátoroktól függ majd a létfontosságú biztonsági feladatok ellátásában. Következésképpen a működtető nem indíthatja újra a reaktorokat, ha a külső áramszolgáltatást nem állítják helyre biztonságosan” – tette hozzá az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő ENSZ-szervezet vezetője.

Mihail Uljanov, Oroszország NAÜ-be akkreditált nagykövete pénteken támogatásáról biztosította Grossinak a tüzérségi támadások azonnal beszüntetésére vonatkozó felhívását.

A zaporizzsjai atomerőművet az orosz erők márciusban, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után foglalták el, de továbbra is ukrán személyzet üzemelteti.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑