Cadmus fordítás Cadmus

Négyezer örmény katona esett el a hegyi-karabahi harcokban

Körülbelül négyezer örmény katona esett el a legutóbbi hegyi-karabahi harcokban – közölte szerdán a parlamentben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök.

Pasinján tájékoztatása szerint 3621 katonáról tudják biztosan, hogy elestek, további 321 eltűnt, 201 katona földi maradványai pedig még azonosítás alatt állnak – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy 100 katona azonosított holttestét a hozzátartozók nem hajlandók átvenni, mert nem hisznek a szakértői véleménynek. Pasinján javaslatára a parlament egyperces csenddel tisztelgett az elesettek emlékének.

A kormányfő bejelentette továbbá, hogy Örményország megállapodott Oroszországgal: az orosz katonai egyetemek több örmény kadétot fogadnak az örmény fegyveres erők reformjának keretében. Pasinján korábban azt mondta: a megállapodások tucatjaival megerősített örmény-orosz katonai szövetség Örményország külső biztonságának alapja.

Tavaly szeptember 27-én azeri offenzíva indult a többségében örmények által lakott enklávé és az örmény kézen lévő környező települések visszafoglalására. A harcok során Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta folyamatosan fegyveres összetűzésekhez vezetett a szemben álló felek között.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑