Cadmus fordítás Cadmus

Német külügyminiszter: az ENSZ közreműködésével kell tűzszünetet kötni Jemenben

2023. 05. 16.

Az ENSZ közvetítésével, “minden fél bevonásával” kell tűzszünetet kötni a polgárháború és humanitárius válság sújtotta Jemenben, hogy az országban hosszan tartó és stabil béke lehessen – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a szaúd-arábiai Dzsiddában azon a sajtótájékoztatóján, amelyet Ahmad bin Mubarak jemeni külügyminiszterrel folytatott keddi találkozója után tartott.

Hangoztatta annak szükségességét is, hogy minden fél támogassa az ENSZ jemeni különmegbízottjának, Hans Grundbergnek a tevékenységét.
Baerbock Dzsiddában találkozott David Gresslyvel, az ENSZ jemeni missziójának humanitárius koordinátorával is, hogy megvitassák a humanitárius válságot, amely a polgárháború nyolc éve alatt az arab világ legszegényebb országává tette Jement.

A berlini kormány becslése szerint a lakosság 67 százaléka, mintegy 21 millió ember, köztük 11 millió gyermek szorul segélyre, azoknak a gyermekeknek a száma pedig, akik szinte éheznek, meghaladja a 400 ezret.

Baerbock aláhúzta: a “jemeni válság az egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófa most a világban”.

Az ENSZ becslése szerint eddig legkevesebb 370 ezren haltak meg a polgárháborúban, amely valójában nagyobb hatalmak közvetett háborúja: a szaúdiak támogatását élvező kormányerők és az Irán által támogatott húszi és más kisebb lázadócsoportok között folyik. A szaúdi-iráni kapcsolatok márciusban kezdeményezett normalizálása növeli a békekötés esélyét Jemenben – emlékeztetett a dpa hírügynökség.

A német külügyminiszter közel-keleti útjának következő állomása Katar lesz.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑