Cadmus fordítás Cadmus

Netanjahu: síita milícia hurcolt el egy izraeli-orosz állampolgárt Irakban

2023. 07. 05.

A Kataib Hezbollah síita milícia hurcolta el Irakban Elisabeth Tsurkov (Elizaveta Curkov) izraeli-orosz állampolgárságú akadémikust, akinek néhány hónapja veszett nyoma – közölte szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A tájékoztatás szerint Tsurkov az amerikai Princeton Egyetem megbízásából indult Irakba egy kutatómunkát elvégezni és diplomamunkáját befejezni. A közel-keleti országba orosz útlevelével utazott be.

“Elisabeth Tsurkov még életben van, és úgy látjuk, Irak felelős sorsáért és biztonságáért” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő közleményében.

Hozzátette, hogy az illetékes izraeli hatóságok foglalkoznak az elhurcolt nő ügyével, akinek állapotáról egyelőre nem tudni semmi közelebbit.

Az izraeli Kan rádió jelentése szerint Tsurkov Szíria-szakértő, valamint kutatta az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet is. Diplomamunkáját a Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok mozgalma és a libanoni szervezetek összehasonlításának szentelte. Elhurcolásáig terepkutatást végzett Libanonban és Irakban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑