Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2024. 03. 20.

Az iraki ellenállás az amerikai csapatok azonnali távozását követeli

2024. 03. 20.

Az iraki népi mozgósítású erők (Hashd Al-Shaabi) több csoportja az utóbbi napokban közös sajtónyilatkozatot tett közzé, melyben felszólították az országban állomásozó csapatokat, hogy minél hamarabb távozzanak Irakból.

A ,,Kataib Hezbollah,, (A Hezbollah mozgalom iraki szárnya) csoport az iraki parlamentben is felszólította a kormányt és a vezető politikusokat, hogy ne tegyék lehetővé, hogy továbbra is amerikai csapatok állomásozzanak az országban. Ellenkező esetben pedig a ,,pokol kapuit nyitják meg az amerikai csapatok előtt.,,

Jelenleg több mint 2500 amerikai katona állomásozik több iraki bázison és iraki politikusok szerint valószínűleg további több ezer katona állomásozik a Bagdadban lévő amerikai nagykövetségen, valamint az ahhoz tartozó épületekben.

A legújabb feszültség oka az, hogy másfél hónappal ezelőtt az iraki ellenállás egyes csoportjai rakétatámadásokat hajtottak végre Szíriában és Irakban lévő amerikai bázisok ellen.

A ,,Hashd Al-Shaabi,, ugyanis az október eleje óta tartó izraeli-palesztin fegyveres konfliktus elején jelezte, hogy támogatni fogja a palesztin csoportokat. Ezt pedig ezt úgy tudja megtenni, ha támadásokat intéz a térségben lévő amerikai érdekeltségek ellen, hiszen az Egyesült Államok Izrael legfőbb katonai szövetségese.

Az amerikai bázisokat ért támadások után az Egyesült Államok több légicsapást is végrehajtott Irakban és Szíriában, melyek során a ,,Hashd Al-Shaabi,, több tagja is életét veszítette.

A népi mozgósítású erők, valamint az iraki parlament több politikusa is hosszú ideje bírálja az Egyesült Államokat, mely nem hajlandó kivonni csapatait az országból. Az amerikai erők (a korábbi kivonásuk után) ugyanis 2014-ben az ,,Iszlám Állam,, elleni harc ürügyén érkeztek Irakba. A terrorizmus elleni műveletek azonban 2017 decemberében befejeződtek, ám az amerikai erők továbbra is Irakban maradtak.

Qasem Soleimani irán tábornok, valamint Abu Mahdi Al-Mohandes iraki politikus 2020 januárjában történt meggyilkolása után az iraki parlament döntött a külföldi csapatok távozásáról. Az iraki kormány felszólította az Egyesült Államokat, és a vele szövetséges országok csapatait, hogy minél hamarabb távozzanak az országból. Ennek ellenére azonban még mindig állomásoznak amerikai erők az országban. Az Egyesült Államok ráadásul továbbra is ellenőrzése alatt tartja az iraki légteret és nem engedi, hogy az iraki hatóságok ellenőrizzék az amerikaiak által használt bázisokat.

Az iraki kormány azonban nem valószínű, hogy a külföldi csapatok távozásáról szóló törvénynek a kurd területeken is érvényt tud szerezni. Az autonóm kurd területeken ugyanis több amerikai katonai bázis is található (mint például az Erbilben lévő Al-Harir légibázis) ahol más nemzetek csapatai is állomásoznak. A kurd politikai vezetők pedig jó kapcsolatokat ápolnak az iraki kormány ellenségének számító Izraellel is.

Azonban a legutóbbi sajtónyilatkozatok szerint már nem csupán a Hashd Al-Shaabi néhány frakciója kíván harcot hirdetni az Irakban állomásozó amerikai erők ellen, hanem az egész szervezet és a hozzá tartozó összes fegyveres csoport jelezte részvételi szándékát az idegen csapatok elleni harcban. Az Irakban és Szíriában végrehajtott amerikai légitámadások ugyanis a szervezet egészét érintették, hiszen több katonai vezetőjük is életét veszítette.

Iraki politikai elemzők szerint az amerikai csapatok távozásával kapcsolatos tárgyalásokat a novemberi amerikai elnökválasztás után lehetne folytatni, azonban az iraki ellenállás fegyveres csoportjai ezt rövid időn belül szeretnék elérni és nem fogják kivárni az elnökválasztás eredményét.

Orientalista.hu- Nagy Mihály (Press TV, Iran Press, Telegram)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑