Cadmus fordítás Cadmus

Norvég hírszerzés: Oroszország mindent előkészített egy nagyszabású hadművelethez

2022. 02. 12.

Hadműveleti szempontból minden kész egy nagyszabású orosz hadművelethez Ukrajnában – vélte pénteken a norvég katonai hírszerzés vezetője, aki szerint a döntés már csak a Kremltől függ.

Az oroszoknak “mindenük megvan, amire szükségük van, kezdve egy kisebb kelet-ukrajnai inváziótól Ukrajna-szerte végrehajtandó kisebb támadásokon át egy teljes ukrajnai invázióig, esetlegesen egész Ukrajna, illetve az ország bizonyos részeinek elfoglalásáig” – jelentette ki Nils Adreas Stensones altengernagy.

“Most már elsősorban (Vlagyimir) Putyin elnök dönti el, hogy megtegye-e vagy sem” – tette hozzá.

Az altengernagy a NATO-tagállam skandináv országgal kapcsolatos kockázatoknak a norvég biztonsági szolgálatok által tartott éves értékelésén beszélt erről.

Stensones szerint több mint 150 ezer orosz katonát vonultatták fel Ukrajna határai mentén, Oroszország legfejlettebb fegyvereivel és minden szükséges logisztikával.

“Nagyon nehéz megmondani, hogy valószínű vagy valószínűtlen (egy offenzíva), mert kizárólag az orosz elnöktől függ a döntés” – hangsúlyozta a hírszerzési vezető.

A norvég külügyminisztérium pénteken “a súlyos és kiszámíthatatlan helyzet miatt felszólította Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Közleményében a tárca arra is kérte a norvégokat, hogy kerüljenek minden utazást, illetve tartózkodást Oroszországban az ukrán határtól 250 kilométernyire, és Minszk kivételével ne utazzanak Fehéroroszországba sem.

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök szólította fel a honfitársait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, mert az események “nagyon gyorsan felpöröghetnek.

A nyugati országok szerint Oroszország inváziója küszöbön áll a szomszéd ország ellen, amit Moszkva tagad.
Kelet-Ukrajnában 2014 óta dúl háború a kijevi hadsereg és az oroszbarát szakadárok között, akiket a közvélekedés szerint Moszkva támogat katonailag és pénzügyileg.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken ismét figyelmeztetett egy fegyveres konfliktus valódi veszélyére, míg Antony Blinken amerikai külügyminiszter friss nyilatkozata szerint Oroszország “bármelyik pillanatban” lerohanhatja Ukrajnát.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑