Nyugat által támogatott iszlamista szervezet vállalta magára az ankarai merényletet

A Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció jelentkezett az Andrej Karlov elleni merénylet elkövetőjeként – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerdán az asz-Szumarija pánarab televízióra hivatkozva. Hasonló értesülés jelent meg a török médiában is, az ISNA iráni hírügynönkséget jelölve meg forrásul. A terrorszervezetet a Egyesült Államok és a nyugati országok is támogatják.

A Dzsais al-Fatah állítólagos felelősségéről szóló médiainformációk megjelenése előtt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette: korai még kimondani, hogy ki áll a gyilkosság mögött. Mint mondta, a Kreml a közös nyomozócsoporttól várja a tettesek megnevezését.

Az egyébként törökül is beszélő Peszkov a jelek szerint ekként határolódott el Ankara azon vélhető törekvésétől, hogy a gyanút Fethullah Gülen muzulmán hitszónokra terelje. A török vezetés szerint Gülen állt a Recep Tayyip Erdogan török elnök ellen júliusban megkísérelt katonai puccs mögött is. Az Egyesült Államokban élő hitszónok mindkét vádat elutasította.

A Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön részt vesz majd Andrej Karlov nagykövet temetésén, emiatt péntekre halasztja az egy nappal előbbre tervezett hagyományos évzáró nemzetközi sajtóértekezletét. Putyin az Oroszország Hőse posztumusz címet adományozta a diplomatának.

Andrej Karlov koporsóját egyébként kedd este, katonai tiszteletadás keretében Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter fogadta Moszkvában.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑