Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Őrizetbe vették a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét Prágában

2018. 02. 25.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Szaleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét – jelentette vasárnap az Anadolu török hírügynökség, a hírt kurd illetékesek is megerősítették.

Törökország kérésére a cseh hatóságok őrizetbe vették Prágában Száleh Muszlimot, a legjelentősebb szíriai kurd párt egykori vezetőjét – jelentette vasárnap az Anadolu török hírügynökség, a hírt kurd illetékesek is megerősítették.

A Demokratikus Egység Pártjának (PYD) politikusa egy konferencián vett részt a cseh fővárosban. A tanácskozás egy török résztvevője lefényképezte őt, ez után a cseh rendőrség Törökország kérésére őrizetbe vette a szíriai kurd vezetőt – mondta el egy Muszlimhoz közelálló forrás.

Megerősítették a hírt a cseh hatóságok

A cseh rendőrség szóvivője vasárnap megerősítette, hogy őrizetbe vettek egy 67 éves külföldit, akit köröz a török Interpol, de nem nevezte meg az illetőt. Andrea Zoulova szóvivő közölte, hogy vasárnapra virradóra vették őrizetbe egy cseh ügyész előzetes hozzájárulásával a körözött személyt.

Ankarában Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a két ország külügyminiszterei meg fogják vitatni Száleh Muszlim szíriai kurd vezető kiadását Törökországnak. Újságíróknak elmondta, hogy a török igazságügyi, belügy-és külügyminisztérium dolgozik Muszlim kiadatásán.

Terrorista csoportként tartják számon a Demokratikus Egység Pártját

A Demokratikus Egység Pártját (PYD) Törökországban terrorista csoportként tartják számon, amelynek katonai szárnya, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia jelentős területeket tart ellenőrzése alatt Szíria északi, török határ menti körzeteiben.

A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a kurd milícia és szövetségesei önhatalmúlag autonóm kantonokat alakítottak ki a térségben. Ankara, amely a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, január 20-án hadműveletet indított ellene Észak-Szíriában, Afrin térségében.

Törökországban 2016 novembere óta a PYD 47 más magas rangú tagjával együtt letartóztatási parancs van érvényben Muszlim ellen. A szíriai állampolgárságú férfi fejére egymillió dollár jutalmat tűztek ki a török hatóságok annak ellenére, hogy tavaly távozott a párt vezetéséből, igaz a pártra még mai is jelentős a befolyása.

Muszlim a közel-keleti helyzetről rendszeresen Prágában megrendezett tanácskozáson vett részt meghívott vendégként.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑