Cadmus fordítás Cadmus

Őrizetbe vették Hegyi-Karabah volt külügyminiszterét

2023. 09. 30.

Őrizetbe vették David Babajánt, a Hegyi-karabahi Köztársaság külügyminiszterét, a volt szakadár terület elnökének tanácsadóját – jelentette be szombaton az azerbajdzsáni főügyészség.

A tájékoztatás szerint “szeptember 29-én David Babajánt, az Azerbajdzsáni Köztársaság bűnüldöző szervei őrizetbe vették és átadták a nyomozóhatóságnak”.

A főügyészség arról számolt be, hogy Babaján ellen az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv több cikkelye, többek között “agressziós háború tervezése, előkészítése, kirobbantása és viselése” miatt vádat emeltek.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a csak Örményország által elismert “Hegyi-karabahi Köztársaságot”.

Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított “terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑