Cadmus fordítás Cadmus

Örmény ellenzéki vezető: egységes blokkban induljanak a volt elnökök politikai erői a parlamenti választáson

2021. 05. 05.

Egységes ellenzéki blokkban induljon három volt örmény elnök a június 20-ra kitűzött parlamenti választáson – erre Levon Ter-Petroszján, Örményország első elnöke és az Örmény Nemzeti Kongresszus ellenzéki párt vezetője tett szerdán javaslatot Robert Kocsarján és Szerzs Szargszján volt államfőknek.

Felvetette, hogy az összefogás neve a Nemzeti Egyetértés Szövetsége legyen. “Meggyőződésem, hogy megfelelő társadalmi nyomás esetén megvalósítható ez a program, ami nagy valószínűséggel az egyetlen módja, hogy elejét vegyük az újabb bajoknak.

Minden örménynek kötelessége tudatosítania magában, hogy Nikol Pasinján (ügyvivő kormányfő) rezsimjének újjáalakulása jóval veszélyesebb Örményország és Arcah (Hegyi-Karabah Köztársaság) számára, mint Azerbajdzsán és Törökország valószínű, illetve vélelmezett fenyegetése” – hangsúlyozta Ter-Petroszján az iLur.am örmény hírportálon megjelent írásában.

A politikus közölte azt is, hogy az egységes blokkra vonatkozó felvetését már március 25-én megvitatta Szargszjánnal és Kocsarjánnal, bár utóbbi akkor elutasította az elképzelést mondván, hogy ezzel elárulná az általa alapított Mozgalom a Haza Megmentéséért nevű pártot.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy Kocsarján és Szargszján már korábban közölte: külön blokkokban indulnak az előrehozott választásokon. Szargszján pártja, az Örmény Köztársaság Párt a nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője, Artur Vanecján Haza nevű pártjával indul szövetségben. Kocsarján viszont eddig nem pontosította, hogy mely politikai erővel fogna össze.

Nikol Pasinján április 25-én mondott le tisztségéről, de ügyvezető kormányfő marad a június 20-ra kitűzött parlamenti választásig.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑