Cadmus fordítás Cadmus

Örmény elnök: az ellenzéki ultimátum meghiúsítja a parlamenti frakciók találkozóját

2021. 03. 13.

Az örmény ellenzék egy részének követelései lehetetlenné teszik az Armen Szárkiszján államfő és Nikol Pasinján miniszterelnök részvételével szombatra tervezett találkozót – közölte az elnöki hivatal pénteken.

“Figyelembe véve, hogy az elnöki rezidenciára szóló meghívást csak az Én Lépésem kormánypárt és a Felvilágosult Örményország ellenzéki párt parlamenti frakciói fogadták el előfeltételek nélkül, míg a Virágzó Örményország és a Haza Megmentése Mozgalom ellenzéki frakciók követeléseket és napirendet terjesztettek elő, ezért a találkozó jelen körülmények között lehetetlenné vált” – áll az elnöki hivatal közleményében.

A dokumentum szerint ugyanakkor az államfő továbbra is kész külön-külön találkozni a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokkal a belpolitikai válság megoldására, mert meggyőződése, hogy az ellentétek megszüntetésének egyetlen módja a tárgyalások és a párbeszéd.

Szárkiszján szombatra találkozóra hívta Nikol Pasinján miniszterelnököt, a parlamenti frakciók vezetőit és a Haza Megmentése Mozgalom képviselőit a belpolitikai válság rendezése végett. Pasinján eddig hivatalosan nem reagált a meghívásra, az ellenzék ugyanakkor közölte, kész részt venni a találkozón, amennyiben ott megvitatják a kormányfő lemondásának menetrendjét.

Szárkiszjánt az elnöki hivatal közlése szerint pénteken kivizsgálásra kórházba szállították, mert rosszul érezte magát, de még aznap visszatért hivatali teendőihez.

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Pasinjánnak nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑