Cadmus fordítás Cadmus

Örmény miniszterelnök: nem vagyunk Oroszország szövetségesei

2024. 02. 12.

Örményország nem szövetségese Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban, és az ország katonai együttműködési projektjei nem irányulnak egyetlen ország ellen sem – közölte Nikol Pasinján örmény kormányfő a The Daily Telegraph című brit napilapban megjelent interjúban.

Pasinján nemrég arról beszélt az örmény közrádióban, hogy országa nem hagyatkozhat tovább Oroszországra mint legfőbb védelmi és katonai partnerére, mert Moszkva több alkalommal is cserben hagyta, és emiatt Jerevánnak érdemes átgondolnia, milyen biztonsági kapcsolatokat lehetne kialakítani az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Indiával és Georgiával. Azt is felvetette, hogy érdemes-e fenntartania tagságát az Oroszország vezette, posztszovjet államokat tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.

A brit napilapnak adott interjúban Pasinján arra is kitért, hogy ő Oroszország 2022. februári Ukrajna elleni offenzívájának kezdetétől fogva azt mondta, hogy nem állhat szövetségesként Moszkva mellett.

“Azt mondtam, hogy az ukrajnai helyzetben nem vagyunk Oroszország szövetségesei. Ez a valóság” – mondta az örmény kormányfő a napilapnak.

Arról is beszélt, hogy Örményországnak nem áll szándékában fontolóra venni a NATO-tagságot.

Az örmény kormányfő azt is elmondta, hogy reméli, hogy a szomszédos Azerbajdzsán továbbra is elkötelezett tartós békeszerződés megkötése mellett az azeri elnöknek a határok kijelöléséről szóló kijelentései ellenére.

Örményország és Azerbajdzsán az elmúlt 30 évben két háborút vívott egymással a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozó, de többségében örmények lakta Hegyi-Karabah feletti fennhatóságért. Azerbajdzsán 2020-ban jelentős területeket szerzett meg, majd 2023. szeptember 19-én egynapos villámháborúban teljesen ellenőrzése alá vonta a területet, és megszüntette az önhatalmúlag kikiáltott “Hegyi-Karabahi Köztársaságot”, amelynek szinte teljes lakossága, százezer ember Örményországba menekült.

Az Azerbajdzsánnal kötendő hosszú távú békemegállapodás kilátásairól elmondta, hogy az egyezmény “alapvető elemeiben” már a tavalyi év végén megállapodtak, és akkor “úgy tűnt hogy nagyon közel vagyunk a békeszerződés végleges szövegéhez”.

A nemrég ötödször is hatalmas többséggel újraválasztott Ilham Aliyev azeri elnök azonban a múlt héten kijelentette, hogy csapatai nem vonulnak vissza a határ menti területekről.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑