Cadmus fordítás Cadmus

Örményország elítéli a volt hegyi-karabahi vezetők őrizetbe vételét

2023. 10. 04.

Örményország szerdán “határozottan elítélte” a hegyi-karabahi szakadár örmény hatóságok volt vezetőinek vagy tisztségviselőinek “törvénytelen” őrizetbe vételét, és “önkényes letartóztatásokkal” vádolta meg Azerbajdzsánt.

“Határozottan elítéljük Hegyi-Karabah vezetőinek Azerbajdzsán által történt őrizetbe vételét” – olvasható az örmény külügyminisztérium közleményében.

Az örmény hatóságok főként Ruben Vardanján korábbi hegyi-karabahi kormányfő helyzetére utaltak, aki 2022 novemberétől idén februárig vezette Hegyi-Karabahot, és akit szeptember végén előzetes letartóztatásba helyeztek, miután Baku győzelmet aratott az örmény szakadárok felett a hegyvidéki területen. A volt kormányfőt terrorizmus finanszírozásával és illegális fegyveres szervezet létrehozásával vádolják.
A hegyi-karabahi szeparatisták több mint három évtizedig dacoltak Azerbajdzsánnal, több háborút vívtak vele 1988 és 1994 között, valamint 2020 őszén.

Az azerbajdzsáni erők 2023 szeptemberében indított sikeres villámoffenzíváját követően szinte a teljes örmény lakosság elmenekült az egyoldalúan kikiáltott Hegyi-Karabah Köztársaságból, amely 2024. január 1-jén bejelentette feloszlását. A nemzetközi közösség soha nem ismerte el az önjelölt köztársaságot.

Szerdán az örmény hatóságok sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Azerbajdzsán bűnüldöző szervei továbbra is “önkényes letartóztatásokat” hajtanak végre, annak ellenére, hogy ígéretet tettek az örmények jogainak tiszteletben tartására Hegyi-Karabahban.

Az őrizetbe vett korábbi magas rangú tisztségviselők között van Jereván szerint az el nem ismert köztársaság három volt elnöke, Arkagyij Gukaszján, Bako Szahakján és Araik Harutjunján, továbbá David Ishanján parlamenti elnök, David Babaján volt külügyminiszter, Levon Mnacakanján volt hadseregparancsnok és David Manukján volt vezérkari főnök.

Jereván ígéretet tett arra, hogy “mindent megtesz” jogaik védelmében, “beleértve a nemzetközi bíróságok előtti eljárást is”.
Hegyi-Karabah Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján már Örményország területén tartózkodik, az azerbajdzsáni biztonsági erők nem vették őrizetbe – ezt egy, a politikus belső köréhez tartozó forrás közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑