Cadmus fordítás Cadmus

Összeomlás fenyeget Afganisztánban

2022. 01. 24.

Afganisztán ügyvezető miniszterelnöke a tálib kormányzat elismerésére szólította fel a nemzetközi közösséget. A tálibok a külföldön befagyasztott afgán vagyonokhoz is hozzáférést szeretnének, és a humanitárius segélyek növelését kérik. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy Afganisztánt a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája fenyegeti – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta: A tálib hatalom stabil, egyetlen ellenálló csoport van, a maszutok. Az országban a korrupció visszaszorult, a nők helyzete eddig is katasztrófális volt, és továbbra sem a legjobb. A kisebbségek jogokat nem kaptak. A világ nehezen veszi tudomásul, hogy új helyzet van Afganisztánban.

Kizárólag Kínának és Pakisztánnak van meghatározó szerepe az országban, senki másnak.

A nyugati államok többsége a tálib rendszer minimális változását akarja, a tálib vezetés pedig azt, hogy diplomáciai szinten képviseltesse magát a Nyugat Kabulban, jelenleg Kína, Oroszország, Pakisztán és Katar rendelkezik követséggel. Az afgánoknak eddig egy kompromisszumot sikerült összehozniuk Kínával, ad pénzt Afganisztánnak, mert az a célja, hogy kiszorítsa Indiát.

Továbbra is fennáll a veszélye, hogy terrorszervetekhez csatlakoznak az afgánok, Al-Kaida, vagy az Iszlám Állám.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑