Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztánban mozgósították a félkatonai erőket a radikális iszlamisták tiltakozásai miatt

A pakisztáni hatóságok mozgósították kedden a félkatonai erők tagjait, hogy segítségükkel fel tudják oszlatni annak a radikális iszlamista mozgalomnak a tiltakozásait, amely Franciaország pakisztáni nagykövetének kiutasítását követel a Mohamed-karikatúrák miatt.

A radikális mozgalom vezetőjét az előző nap őrizetbe vették.

A félkatonai erőket a rendőrség támogatására vetik be a közép-pakisztáni Pandzsáb tartományban, ahol eddig három ember vesztette életét a Tehrik-i-Labbaik (TLP) pakisztáni radikális iszlamista mozgalom által szervezett megmozdulásokon – közölte egy rendőr. A rendőrség kedden tüntetőket szorított vissza annak érdekében, hogy ismét megnyithassanak autópályákat a forgalom előtt, de Lahor városának számos része a tiltakozók ellenőrzése alatt maradt – mondta.

Egy másik rendőr beszámolója szerint a TLP hívei összecsaptak a rendőrökkel a dél-pakisztáni Karacsi városában. Az összecsapások következében rövid időre leállt a létfontosságú oxigénellátás a lahori kórházakban és koronavírus-fertőzötteket kezelő klinikákon, de az ellátást rendőri védelem alatt sikerült visszaállítani.

A TLP híveinek ezrei utakat zártak le és elözönlötték az utcákat a nagyobb városokban hétfőn azután, hogy őrizetbe vették Saad Hussain Rizvit, a TLP vezetőjét. Hírügynökségi jelentések szerint az őrizetbe vételre azután került sor, hogy Rizvi vasárnap újabb tüntetésekkel fenyegetett abban az esetben, ha nem utasítják ki a francia nagykövetet április 20-ig, ahogyan arról a kormánnyal szerinte megállapodtak.

Azután, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szeptemberben újraközölte a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, Emmanuel Macron francia elnök úgy fogalmazott: a szentségtörés szabadsága kéz a kézben jár a vallásszabadsággal Franciaországban.

Pakisztánban és más, muszlim többségű országokban a tüntetők azzal vádolták a francia kormányt, hogy iszlamofób, és szándékosan provokálja a hívőket. Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök azzal vádolta Macront, hogy muszlimok millióinak érzéseit sértette meg.

A Mohamed-karikatúrák és Macron kijelentései miatt a TLP hívei már tavaly novemberben is utakat zártak le, rendszeresek voltak a tüntetések, egyes esetekben a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑