Párizs, Moszkva és Washington ragaszkodik a minszki csoport közvetítéséhez

Az Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország csütörtökön megerősítette azt a nézetét, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának égisze alatt kellene rendezni a hegyi-karabahi konfliktust Azerbajdzsán és Örményország között, viszont Törökország olyan új tárgyalási keretet szorgalmaz, amelynek Ankara is részese lehetne.

Az orosz és a francia külügyminiszter, illetve egy amerikai külügyminiszter-helyettes közös közleményben szorgalmazta, hogy a lehető leghamarabb a térségbe utazhasson a minszki csoport francia, orosz és amerikai társelnöke annak érdekében, hogy tárgyalások indulhassanak a még függőben lévő kérdések rendezésére a megbeszélt menetrend szerint.

Az EBESZ minszki csoportja 1990-ben jött létre az Örményország és Azerbajdzsán közti első háború után, hogy közvetítsen a felek közt Hegyi-Karabah ügyében.
Ankara azt szorgalmazza, hogy egy Törökországot is magában foglaló tárgyalási kerettel váltsák fel a minszki csoportot.

Azerbajdzsán pedig a maga részéről kizárná Franciaországot a közvetítési folyamatból, miután november végén a francia szenátus határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel a párizsi vezetést, hogy ismerje el az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaságot. Párizs, Moszkva és Washington a csütörtöki közös közleményben azt is követelte, hogy “haladéktalanul vonják ki az összes külföldi zsoldost” Hegyi-Karabah térségéből.

Több forrás szerint Törökország szíriai harcosok ezreit küldte Hegyi-Karabahba az azeri erők támogatására, de a török elnök ezt tagadta. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat szerint – a több mint 2500-ból – nagyjából 900 törökbarát szíriai zsoldos már visszatért hazájába a harci cselekmények végeztével.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑