Cadmus fordítás Cadmus

Pekingi szóvivő: Tajvan “farkasokat” hívott meg azzal, hogy védelmi ipari fórumot rendez amerikaiakkal

2023. 04. 27.

Peking szerint Tajvan “farkasokat” hív magához azzal, hogy az Egyesült Államok védelmi iparának képviselői számára fórumot rendez a szigeten – jelentette ki a kínai védelmi minisztérium szóvivője e havi tájékoztatóján, csütörtökön.

Tan Ko-fej arra a szerdai tajpeji bejelentésre reagált, amely szerint Tajvanon a jövő héten tajvani-amerikai védelmi ipari fórumot tartanak, mintegy 25 amerikai iparági képviselő részvételével. A találkozó célja a vállalatközi kapcsolatok erősítése, az együttműködés lehetőségeinek feltárása.

Sajtóértesülések szerint a vezérszónok Steven Rudder, az amerikai tengerészgyalogság korábbi csendes-óceáni parancsnoka lesz.
Kínában “rendkívüli aggodalmat” keltett a fórum híre – mondta Tan, és kifejtette, hogy “ezek a hadiipari komplexumok” mindig is lelkesen árulják fegyvereiket szerte a világon, ezzel háborút exportálva és jelentős profitra szert téve.

A Tajvanon kormányzó politikai erőre utalva hozzátette: “Az, hogy a Demokratikus Haladás Pártjának vezetői farkasokat hívnak az otthonukba, visszataszító és súlyos katasztrófát hoz a tajvani honfitársakra”.

Pekingben aggodalommal figyelik Tajvan egyre nagyobb méretű fegyvervásárlásait. Washington legutóbb márciusban hagyott jóvá egy 619 millió dolláros csomagot, amely fejlett harci eszközöket, köztük közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat, radarállomásokat és egyéb felszereléseket tartalmaz.

A pekingi vezetés az “egy Kína” elv hangoztatása mellett következetesen kinyilatkoztatja, hogy Tajvan függetlenedését akár erővel is megakadályozná. Emellett időről időre emlékeztet a három kínai-amerikai közös nyilatkozatra, amelyek közül az elsőt 1972-ben Sanghajban, a másodikat a két ország közötti diplomáciai felvétel alkalmával 1979. január 1-én, a harmadikat 1982-ben írták alá.

Ezek mindegyikében leszögezik, hogy Tajvan Kína része, és a legutóbbiban, amely Ronald Reagan elnöksége idején született, az Egyesült Államok kormánya kinyilvánítja, hogy nem törekszik hosszú távú fegyvereladásokra Tajvan számára, sem mennyiségben, sem értékben nem növeli fegyvereladásait Tajvannak, mi több: szándéka szerint folyamatosan csökkenteni fogja a Tajvanra irányuló fegyvereladásokat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑