Cadmus fordítás Cadmus

Rakétaüzemanyag-gyárat semmisítettek meg az orosz erők Ukrajnában

2023. 10. 03.

Megsemmisített az orosz hadsereg egy páncélozott járműveket javító üzemet a harkovi tankgyár területén, a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy pedig szilárd rakétaüzemanyagot és robbanóanyagot gyártó vállalatot – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A kedden kiadott orosz hadijelentés hét visszavert ukrán támadásról számolt be, ezekben mintegy 665 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A napi összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egy lőszerraktárt, egy Buk légvédelmi rendszer kilövőállványát, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú CAESAR önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, két HIMARS-rakétát és 58 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyvereres erők a háború kezdete óta 440 légvédelmi rendszert és 1160 sorozatvetőt vesztettek.

Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója kedden a Pervij Kanal tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több száz katonát veszített a Vugledar déli frontján folytatott harcokban. Azt mondta, hogy Kijev igyekszik még a talajnak az őszi esőzések okozta felázása előtt eredményeket felmutatni.

A moszkvai katonai tárca kedden közölte, hogy orosz katonák biztosították a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelőinek rotációját a zaporizzsjai nukleáris erőműben. A tárca szerint a váltás során a szakértők útvonalán külföldi gyártmányú, fel nem robbant lövedékekre bukkantak, amelyek “az ukrán hadsereg szisztematikus ágyúzása után maradtak az atomerőmű közvetlen közelében”.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Brajnszk megyei Klimovo települést kazettás lőszerrel lőtték, több lakóház megsérült, egy lövedék pedig lerombolta a Nova Kahovka-i kórház kazánját.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a távollétében, terrorcselekmény elkövetése címén, vádat emelt Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) vezetője és több más ukrán parancsnok ellen az orosz területen végrehajtott dróntámadások miatt. Az érintettek között van Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka, Olekszij Nyeizspapa, a haditengerészet parancsnoka, Szerhij Burdenyuk, az ukrán légierő 383. önálló távirányítású repülőezredének parancsnoka. Az SZK a vádlottak ellen körözést szándékozik kiadni.

Az orosz belügyminisztérium kedden körözést adott ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója ellen, akit Oroszországban korábban terroristának és szélsőségesnek minősítettek, amiért élő televíziós adásban “szélsőséges, különösen súlyos bűncselekmények, köztük politikai, nemzeti gyűlölet által motivált gyilkosságok elkövetésére bujtogatta az ukrán lakosságát”. Aresztovics ellen Fehéroroszországban is büntetőeljárás indult.

A Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bírósága kedden fejenként 22 évi fegyházbüntetésre ítélte az Azov katonai alakulat három volt tagját, amiért tavaly márciusban válogatás nélkül aknavetőtűz alá vették Mariupol egyik lakónegyedét.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑