Srí Lankán feloldották a koronavírus-járványban meghalt muzulmánok temetési tilalmát

Srí Lankán feloldották a koronavírus-járványban meghalt muzulmánok eltemetésére vonatkozó tilalmat – közölte pénteken a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője.

A tilalmat több hónapos, főleg a muzulmán csoportok által kezdeményezett tiltakozások, valamint a nemzetközi nyomás hatására oldották fel.

A colombói kormány tavaly márciusban előírta, hogy a járvány áldozatainak holttestét csak hamvasztani lehet, betiltották a temetéseket, azzal az indokkal, hogy a vírus a talajvízben is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Srí Lanka-i orvosok szerint azonban a Covid-19 betegség áldozatai elföldelhetők vagy hamvaszthatók. A muzulmán csoportok is azzal érveltek, hogy a kormány döntésének nincs tudományos alapja. Azt akarták elérni, hogy a hatóságok függesszék fel a tilalmat, mert vallásukkal ellentétes a hamvasztás. A muzulmán parlamenti képviselők szerdán felszólították a szigetországba hivatalos látogatásra érkezett Imran Hán pakisztáni kormányfőt, hogy vesse fel a kérdést Srí Lanka-i politikai vezetőknél.

Az 57 tagországot számláló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) korábban aggodalmát fejezte ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában a Srí Lankán bevezetett kötelező hamvasztás miatt. Sürgette egyben a szigetországot, hogy oldja fel a tilalmat. Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán Genfben, az Emberi Jogi Tanácsban tett nyilatkozatában is utalt a kérdésre. Azt mondta, “fájdalmat és szorongást okozott a kisebbségi muzulmán és keresztény közösségek számára” az áldozatok kényszerű elhamvasztása.

A pénteki döntést követően Imran Hán a Twitter közösségi oldalán köszönte meg a helyi hatóságok intézkedését az ügyben.

A koronavírus-járványnak eddig 459 halottja volt Srí Lankán, és több mint a felük muzulmán. Tavaly január óta 82 000 fertőzéses esetet regisztráltak.

Az Indiai-óceánon fekvő sziget 21 milliós lakosságának mintegy tíz százaléka muzulmán. A muzulmánok temetési szertartásuknak megfelelően arccal Mekka felé temetik halottaikat. A Srí Lanka-i buddhisták többségét pedig általában hamvasztják, akárcsak a hindukat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑