2019. 04. 17.

Szabadlábra helyezték az Iszlám Államhoz csatlakozni akaró moszkvai egyetemista lányt

Egy orosz bíróság kedden elrendelte az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában csatlakozni akaró moszkvai egyetemista lány, Varvara Karaulova próbaidőre szóló szabadlábra helyezését.

A törvényszék ezzel helyt adott Karaulova kérvényének, hogy az eredetileg négy és fél év börtönbüntetéséből egy év és tíz napot elengedjenek neki. A lányt terrorista szervezethez való csatlakozás kísérletének vádjában találta bűnösnek egy bíróság 2016 decemberében.

A most 23 éves Karaulovát 2015-ben tartóztatták fel Törökországban, ahonnan Szíriába akart átszökni, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. Az ügy óriási sajtóvisszhangot váltott ki Oroszországban. A Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetem (MGU) hallgatója áttért az iszlám hitre, szülei tudta nélkül vásárolt egyirányú repülőjegyet, és Isztambulba utazott, hogy átszökjön Szíriába, s ott feleségül menjen az Iszlám Állam egyik tagjához, akivel az interneten ismerkedett meg.

Karaulova váltig állítja, hogy szerelmes lett, és hozzá akart menni ahhoz a férfihoz, akivel az interneten ismerkedett meg, de nem osztja az iszlamisták radikális nézeteit.

A keddi meghallgatáson azt állította, hogy törökországi útja volt a legbutább dolog, amit életében valaha is tett, s máig korholja magát érte.

A filozófiát tanuló, nem muszlim moszkvai családból származó Karaulova nem mondható tipikus esetnek az Iszlám Állam oroszországi újoncai között, mivel a dzsihadisták az ország főként muszlimok által lakott régióiból verbuválják a tagjaikat.

Értesülések szerint eddig legkevesebb négyezer orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban.

MTI

, , ,
Back to Top ↑