Szárkiszján: csak előrehozott választás vezetheti ki Örményországot a válságból

Csakis előrehozott választások vezethetik ki Örményországot a hegyi-karabahi konfliktus nyomán kialakult válságból – jelentette ki Armen Szárkiszján örmény elnök hétfőn az oroszországi örmény közösség képviselőivel tartott találkozóján, moszkvai magánlátogatása során.

“Örményország a karabahi háborút követően kialakult válságból közös erőfeszítéssel, előrehozott választásokkal lábalhat ki. Bármely országban, ahol ilyen tragédia történt, a kormánynak le kell mondania. Előrehozott választásokra van szükség, addig pedig nemzeti egységkormány létrehozására” – hangsúlyozta Telegram-oldalán közzétett bejegyzésében az örmény államfő.

Szárkiszján úgy vélekedett, hogy fel kell hagyni a megosztottsággal, le kell vonni a hibákból a tanulságot, és olyan országot létrehozni, amellyel mindenki büszkélkedhet és olyan hadsereget, amely képes győzni.

“Közösen kell az újjáépítéssel foglalkoznunk a barátok és szövetségesek, elsősorban Oroszország támogatásával” – emelte ki a 2018 áprilisa óta hivatalban lévő államfő.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azeri elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a szeptember 27-én kirobbant hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

A tűzszüneti egyezmény értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg jelentős területeket foglalt vissza a túlnyomó részben örmények lakta enklávé déli részén. Míg a megegyezést Azerbajdzsánban hatalmas győzelemként ünnepelték, addig Örményországban kapitulációként fogadták, és tüntetések kezdődtek, Pasinján lemondását követelve.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑