Szomáliában növelte befolyását az Al-Shabab

Újabb területet vont ellenőrzése alá szerdán az al-Shabab nevű terrorszervezet Szomáliában – közölték helyi lakosok és a terrorcsoport.

A dzsihadisták ezúttal Tiyeglow várost és körzetét foglalták el, miután az Afrikai Unió békefenntartó erejéhez (AMISOM) tartozó etióp katonák kivonultak onnan.

Saját közlése szerint azután vonult be a terrorszervezet az etiópiai határ közelében fekvő Tiyeglow-ba, hogy az etióp és a szomáliai katonák Bakol térség Hudur nevű székhelyére vonultak vissza.

Tiyeglow körzetének stratégiai jelentősége abban rejlik, hogy összeköti Bakol térséget Hiiran térséggel, ahol a szélsőségesek októberben már három, az AMISOM katonái által ugyancsak ellenőrizetlenül hagyott települést foglaltak el.

Maamad Nuur helyi lakos a Reutersnek azt mondta: több száz al-Shabaab harcos van a városközpontban, ahol a lobogójukat is kitűzték.

Etiópia mintegy 4400 katonával járult hozzá az AMISOM 22 ezer fős erejéhez. A 2007-ben Szomáliába telepített misszió a törékeny szomáliai kormányt segíti az al-Shabaab elleni harcban.

Eközben Kenya bejelentette, hogy az al-Shabaab októberi támadásai miatt fokozza határvédelmét a Szomáliával szomszédos északkeleti térségében.

A terrorszervezet legutóbb kedden hajtott végre merényletet Kenyában: fegyveresei egy vendégházat támadtak meg a szomáliai határhoz közeli Mandera városában, és hivatalos közlések szerint megöltek legalább 16 embert.

Joseph Nkaissery kenyai belügyminiszter közölte: az ország biztonsági erőivel együttműködésben azon dolgoznak, hogy a terrorszervezet beszivárgásait megakadályozni hivatott határvédelmi egységet hozzanak létre. Az egység az úttorlaszok és ellenőrzőpontok állításával járulna hozzá a határ menti városok, köztük Mandera biztonságának fokozásához.

Az al-Shabab azóta jelent fenyegetést Kenyára, hogy Nairobi 2011-ben katonákat küldött Szomáliába az AMISOM keretében. Az utóbbi évek egyik legsúlyosabb terrortámadását is a szomáliai csoport számlájára írható Kenyában: tavaly a kelet-kenyai Garissa egyetemén elkövetett merényletben 148 keresztény hallgatót öltek meg terroristák.

Orientalista.hu – MNO

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑