Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 12. 02.

Feloldották a harminc éves szomáliai fegyverembargót

2023. 12. 02.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken egyöntetű határozattal feloldotta a szomáliai kormánynak, illetve biztonsági erőknek szánt fegyverszállításokra vonatkozó utolsó korlátozásokat is.

Az ENSZ BT 1992-ben rendelt el embargót Szomáliával szemben, hogy megszakítsa a fegyverek beáramlását a rivális hadurakhoz, akik megdöntve Mohamed Siad Barré elnök hatalmát, véres polgárháborúba taszították az országot.

A világszervezet vezető testület pénteken két határozatot fogadott el, az egyikkel teljesen feloldotta a szomáliai fegyverembargót, a másikkal pedig elrendelt egyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető al-Shabaab dzsihadista szervezettel szemben.

Az ENSZ BT mindemellett aggodalmát fejezte ki a biztonságos lőszerraktárak hiánya miatt, ezért szorgalmazta az ilyen létesítmények építését, illetve felújítását, s sürgette a nemzetközi közösséget, hogy nyújtson segítséget ebben.

“A fegyverembargó feloldása lehetőséget teremt számunkra, hogy szembe tudjunk szállni a biztonsági fenyegetésekkel” – jelentette ki Abukar Dahir Oszman, Szomália ENSZ nagykövete. “Egyben lehetővé teszi a szomáliai biztonsági erők képességeinek növelését a halálos fegyverekhez és felszereléshez való hozzáféréssel, hogy megfelelően tudjuk megvédelmezni polgárainkat és nemzetünket” – tette hozzá.

Szomáliában tavaly augusztusban hirdetett totális háborút az al-Shabaab ellen Haszan Sejk Mohamud elnök. A lázadószervezet több mint egy évtizede jelent folyamatos fenyegetést a szomáliai lakosságra; bár 2011-ben sikerült kiszorítani az ország fővárosából, Mogadishuból, továbbra is ellenőrzése alatt tart egyes vidéki területeket, és azóta is rendszeresen követ el támadásokat kormányzati épületek, szállodák és közintézmények ellen.

Haszan Sejk Mohamud elnök a múlt héten hívta fel a figyelmet arra, hogy az országnak egy éve van az iszlamisták kiűzésére míg 2024 decemberében lejár az Afrikai Unió békefenntartóinak mandátuma.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑