Cadmus fordítás Cadmus

Támadás érte a G5 Száheli Erők főhadiszállását Maliban

2018. 06. 30.

Ismeretlen fegyveresek támadtak a G5 Száheli Erők nevű nemzetközi katonai kontingens főhadiszállására pénteken Maliban – közölte egy mali biztonsági forrás.

A közép-mali Sevare városában lévő támaszpont elleni támadás egyik fültanúja az AFP francia hírügynökségnek elmondta: először egy hatalmas robbanást hallott, majd fegyveres harc kezdődött.

A mali védelmi tárca közlése szerint a rakétákkal és gépkarabélyokkal felszerelt támadók megpróbáltak behatolni a támaszpontra. Hozzátette: a fegyverropogás a délutáni órákra elhallgatott. A biztonsági forrás azt mondta, hogy egy öngyilkos merénylő a főhadiszállás bejáratánál robbantott fel egy általa vezetett gépkocsit.

A G5 Száheli Erőknek Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger a tagja, céljuk az iszlamista fenyegetés felszámolása az úgynevezett Száheli-övezetben. A katonai koalícióban részt vevő valamennyi ország egykor francia gyarmat volt.

A G5 elsősorban a központi övezetben erősítette meg jelenlétét 2018 első felében, azaz Mali, Burkina Faso és Niger területén.

A térségben állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte ellenére a dzsihadista csoportok – amelyeket Mali területén 2013-ban a francia hadsereg visszaszorított – az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen. Franciaország Maliban mintegy 1600 fős kontingenst állomásoztat.

Párizs azt reméli, hogy a helyi haderő megszervezésével fokozatosan csökkentheti a térségben állomásozó katonái számát. Ezt azonban hátráltatják a G5 finanszírozásával kapcsolatos problémák, az szövetségesek közti koordinációs problémák, illetve azok a vádak, melyek szerint a katonai szövetség tagjai emberijog-sértéseket követtek el. Az ENSZ békefenntartó missziója kedden megállapította: a G5 mali kontingensének tagjai önkényesen kivégeztek 12 civilt a mali Boulkessy városban.

Az Európai Unió mintegy 420 millió euró támogatást ígért a G5-nek, de a pénz folyósítása körül is problémák merültek fel – írta az AFP.

Elemzők szerint az Európa nagyságú sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták létszáma messze nem ér fel a nemzetközi erőkével, de helyismeretüknek és annak köszönhetően, hogy könnyen keverednek a helyi lakossággal, képesek a nagyon sérülékeny államokat veszélyeztetni.

Emmanuel Macron francia elnök a jövő héten találkozik a G5-országok vezetőivel az Afrikai Uniónak a mauritániai fővárosban, Nouakchottban megrendezendő csúcsértekezletén.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑