Teherán: Lelőhettünk volna egy másik gépet is

Az iráni Forradalmi Gárda által lelőtt amerikai drón mellett repült egy másik amerikai kémrepülőgép is, 35 emberrel a fedélzetén, az iráni légvédelem azt is lelőhette volna, de nem tette – jelentette ki pénteken Amir Ali Hadzsizade, a Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka.

„Az amerikai drónnal együtt a térségben volt egy amerikai P-8-as gép is 35 emberrel a fedélzetén. Ez a gép is belépett a légterünkbe, lelőhettük volna, de nem tettük” – fogalmazott a tábornok, akit a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Hadzsizade az iráni köztévében is megjelent roncsdarabok előtt állva, melyek az iráni hatóságok állítása szerint az amerikai haditengerészet lelőtt, RQ-4A Global Hawk típusú drónjának maradványai. A tábornok azt mondta, hogy a roncsokat iráni felségvizekből halászták ki, továbbá, hogy mielőtt rakétával megsemmisítették volna, többször is figyelmeztetést küldtek rádión keresztül olyan frekvencián, amelyet rutinszerűen figyelnek drónok pilótái és az Egyesült Államok hadserege.

„Sajnos, nem válaszoltak a figyelmeztetésekre”– mondta Hadzsizade az iráni tévében.

Az iráni forradalmi gárda légiereje csütörtökre virradóra rakétával lelőtt egy amerikai pilóta nélküli felderítő repülőgépet. Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szerint a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtték le, Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy iráni légtérben, a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítették meg.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑