Tillersonnal és Putyinnal is egyeztetett Netanjahu az iráni agresszió miatt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton, miután egy iráni drón behatolt az ország területére, telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Adrian Rankine-Galoway Pentagon-szóvivő újságíróknak nyilatkozva ez ügyben leszögezte, hogy az amerikai hadsereg nem vett részt az izraeli légi hadjáratban. Elmondása szerint Izrael a legközelebbi térségbeli szövetségesük, és teljes mértékben támogatják Izrael elidegeníthetetlen jogát ahhoz, hogy megvédje önmagát a területére és a polgáraira leselkedő veszélyektől. Hozzátette, hogy „Washington osztja sok térségbeli ország abbéli aggodalmát, hogy Irán destabilizáló lépéseivel veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.”

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy határozott nemzetközi erőfeszítések történjenek Irán kártékony cselekedeteinek elhárítására – tette hozzá.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, szombat hajnalban egy izraeli Apache helikopter követett, majd már szíriai területen lelőtt egy iráni drónt, amely előtte behatolt az ország légterébe. Röviddel a drón lelövése után Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen. A szíriai légvédelem ezt követően lelőtt egy izraeli F-16-os harci repülőgépet, amely izraeli területen zuhant le.

Az MTI azt írja, Izrael szombaton felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ítélje el az iráni drónakciót, de Teherán mindeddig nem ismerte el, hogy izraeli bevetésre küldte egyik drónját. Bahrem Kaszemi iráni külügyi szóvivő azt mondta, hogy az izraeli vádak túl nevetségesek ahhoz, hogy Teherán válaszoljon rájuk, mert Iránnak csak tanácsadói vannak Szíriában az ottani kormány kérésére.

Marad az orosz-izraeli katonai koordináció

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton beszélt telefonon az esetről Vlagyimir Putyinnal, és megismételte, hogy Izraelnek jogába áll megvédenie magát a szíriai területről érkező támadásoktól. Abban állapodtak meg, hogy folytatódik az izraeli és az orosz hadsereg közötti koordináció. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin közölte tárgyalópartnerével, hogy „kerülni kell minden lépést, amely újabb szembenállásba sodorja a térséget.”

Rex Tillersonnal beszélve telefonon Netanjahu hangsúlyozta, hogy Izrael békére törekszik, de továbbra is rendületlenül fogja védeni magát bármilyen támadástól vagy iráni kísérletről, amely arra irányul, hogy Izrael kárára megvesse a lábát Szíriában.

Orientalista.hu – 888.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑