2017. 11. 18.

Több ezren halhatnak éhen Jemenben

Már hétmillióan éheznek a háborús országban. Az ENSZ szerint fel kell oldani az ország blokádját.

Az ENSZ három szervezetének vezetője együtt szólította fel a Szaúd-Arábia által vezetett koalíciót, hogy oldják fel a Jemen elleni blokádot, mert szerintük ez több ezer ember halálát okozza.

A közel-keleti országba most semmilyen segély, sem élelmiszer, sem egészségügyi felszerelés nem jut el, a polgáháború pusztítása pedig tönkretette a közegészégügyi rendszert is, így nagyon sok a tífusz okozta kiszáradásos halál is.

Adel bin Ahmed Al-Jubeir szaúdi külügyminiszter szerint a húszi felkelők okozzák az éhínséget, ők nem engedik, hogy a településeket ellássák, és a világnak többet kell tennie a húszik elszámoltatásáért.

A szaúdiak segítségével harcoló Mansour Al-Hadi erői november 6-án zárták le az országba vezető légi, vízi és szárazföldi utakat, miután elfogtak egy Jemen felől a szaúdi főváros felé indított rakétát. Az indoklás szerint így tudják megakadályozni, hogy a felkelők fegyverekhez jussanak.

Az évtizedek óta tartó polgárháború miatt sokan elmenekültek az országból, az ottmaradók közül pedig már körülbelül hétmillióan éheznek, illetve nem jutnak hozzá az alapvető szükségletekhez.

Orientalista.hu 

, , , ,
Back to Top ↑