Cadmus fordítás Cadmus

Többen meghaltak Szomáliában dzsihadisták támadásában

Legalább 15 ember meghalt kedden, miután az al-Shabaab nevű szomáliai dzsihadista szervezet erősen felfegyverzett tagjai kormányzati épületeket és katonai támaszpontokat ostromoltak meg a stratégiai fontosságú Balcad városában.

A hajnali támadás során súlyos tűzharc alakult ki a szomáliai biztonsági erők és a dzsihadisták között a fővárostól, Mogadishutól mindössze mintegy 30 kilométerre északra található városban – mondta Ismael Mukhtar Omar szomáliai kormányzati szóvivő. A szóvivő szerint a biztonsági erők 14 milicistát megöltek.

A nyugalom helyreállt a városban – tette hozzá. A szóvivő elmondta, hogy egy katona életét vesztette, hét civil pedig megsebesült eltévedt golyóktól.

Az al-Shabaab egy közleményben azt állította, hogy gyorsan lerohanta az egész várost, harcosai pedig a kormányerők több tucat tagját ölték meg.

Egy helyi lakos a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a radikális iszlamisták RPG páncéltörő rakétákkal és gépfegyverekkel támadtak rá a városra. Lakosok szerint a milicisták kormányzati épületeket vettek célba, köztük egy rendőrőrsöt és egy börtönt.

A dzsihadisták hétfőn öngyilkos merényletet hajtottak végre Janaay Abdalla városában egy katonai támaszpontnál, a támadásban meghalt két szomáliai katona, többen megsebesültek, köztük egy amerikai katona.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában.

A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban, Mogadishuban is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑