2019. 03. 13.

Török állampolgárságot kapnak a meszekai törökök

Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter bejelentette: török állampolgárságot kapnak az Egyesült Államokban élő és amerikai állampolgárságot kapott meszekai törökök.

A külügyminiszter elmondta: a meszekai törökök bárhova mentek is, nem felejtették el identitásukat, hagyományaikat, származásukat, török és muszlim voltukat, s hagyományaikat és szokásaikat nemzedékről nemzedékre adták át.

Kiemelte, hogy a meszekai törökök bátor és becsületes emberek, Törökország pedig mindig is mellettük állt és segítségükre volt.

Azt is elmondta, hogy a meszekai törökök otthonaikból való elűzése kapcsán az Európai Tanácsban és Grúziában folytatott tárgyalások eredményeként fontos határozatot adtak ki.

Kiemelte, hogy a Meszeka térségébe visszatérő törökök számára házakat vettek, iskolát, mecsetet nyitottak.

Azt is bejelentette, hogy kettős, török állampolgárságot kapnak az Egyesült Államokban élő és amerikai állampolgárságot kapott meszekai törökök:

„A Török Köztársaság állampolgárságát adjuk nekik. Akik élni kívánnak vele, azok az eljárást a Meszekai Törökök Szövetségén keresztül folytathatják le” – mondta a külügyminiszter.

TRT

, ,
Back to Top ↑