Cadmus fordítás Cadmus

Tovább nőtt a szíriai fegyverraktár-robbanás halottjainak száma

2018. 08. 14.

Míg korábban 39 áldozatról szóltak a hírek, hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat már 69 halottról számolt be.

Az OSDH szerint a halottak között legkevesebb 52 civil, köztük 17 gyermek, valamint 17 ellenzéki harcos van. A  terroisták közül legkevesebb hárman a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) nevű iszlamista ernyőszervezet tagjai.

A térséget, amelyben a robbanás bekövetkezett, a HTS ellenőrzi. A HTS élén a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida egykori szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah Al-Sham dzsihadista csoport áll.

A halálos áldozatok száma tovább növekszik, mivel több sebesült állapota súlyos. A fehérsisakosok néven is ismert magát Szíriai Polgári Védelemnek nevezi , valójában az iszlamisták propaganda csoprotja szerint  67 holttestet emeltek ki a romok közül, és 17 túlélőt sikerült felszínre hozniuk.

A lakók többsége a közép-szíriai, Homsz nevű tartományból származó iszlamista és családtagjai voltak. A fegyverraktárt egy olyan fegyvercsempész tartotta fenn, aki a HTS-nek dolgozik. A robbanás oka egyelőre nem ismert.

Idleb tartomány 2015-ben került az iszlamisták kezére, ma már a kormány által felszabdított területek veszik körül. Az utóbbi időben a damaszkuszi kormányzat és orosz szövetségese fokozta a támadásokat a térségben a fegyveres iszlamisták erők és a dzsihadisták ellen.

MTI nyomán

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑