Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2023. 08. 09.

Az ENSZ és Damaszkusz megegyezett az egyik török-szíriai határátkelő újranyitásáról

2023. 08. 09.

Az ENSZ és a szíriai kormány megegyezett a segélyszállítmányok miatt kulcsfontosságú, a török-szíriai határon fekvő Báb al-Hava határátkelő újranyitásáról – jelentette be a világszervezet szóvivőhelyettese helyi idő szerint kedd este.

Farhán Hak elmondta, a megegyezés értelmében Damaszkusz hat hónapra újranyitja a határszakasz. Bár további részleteket nem közölt, elmondta, hogy az egyezséget az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Martin Griffiths és szíriai tisztségviselők tárgyalásai előzték meg.

Hozzátette, hogy a damaszkuszi kormány emellett beleegyezett abba is, hoogy két másik határátkelőt is nyitva tart november 13-ig, Báb asz-Szalamát és az ar-Rait.

A bejelentést António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölte.

A Szíria északnyugati, iszlamisták ellenőrizte részén lévő Báb al-Haván keresztül szállítják a segélyek 85 százalékát az ugyancsak északnyugat-szíriai Idlib tartományba, melyet a háborús károk mellett a februári földrengés is súlyosan érintett.

A 4,1 milliós régióban rengetegen menekültek a 2011 óta tartó szíriai polgárháború során, a földrengés miatt pedig tovább nőtt a sátorban és egyéb átmeneti szállásokon élő, segélyszállítmányokra szoruló emberek száma.

A térségben az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Korábban az ENSZ elfogadhatatlannak nevezte a damaszkuszi kormány humanitárius segélyek szállítására vonatkozó feltételeit, elsősorban azt a kitételt, hogy a világszervezetnek tartózkodnia kell attól, hogy kapcsolatba lépjen a szíriai vezetés által terroristának minősített entitásokkal.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) júliusban hangsúlyozta: “a szervezetnek és partnereinek munkájukból adódóan szükségszerűen egyeztetnie kell mind állami, mind nem állami felekkel”.

Damaszkusz azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a segélyek szállítása csakis a Vöröskereszt, valamint a szíriai Vörös Félhold segítségével történhet.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑