Cadmus fordítás Cadmus

További hatévi börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Kjít

2022. 08. 15.

Korrupciós vádakkal további hat év börtönbüntetést kapott hétfőn Mianmarban a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí.

Az illetékes bíróság szerint négy vádpontban találták bűnösnek. Egyrészt szabálytalanul használta fel egy általa vezetett oktatási alapítvány pénzét, továbbá szabálytalanul építkezett egy kormányzati tulajdonban álló, kedvezményesen bérelt telken.

Aung Szan Szú Kjí abszurdnak minősítette a vádakat. A 77 éves ellenzéki vezető jelenleg is börtönben van, miután eddig 11 évet kapott más ügyekben. További 7 ügyben folyik még ellene jelenleg is eljárás. A vádpontok között szerepel vesztegetés és választási törvénysértés is, az ellene összesen kiszabható büntetés elérheti a 190 évet.

A mianmari katonai kormány szóvivője, Zav Min Tun elérhetetlen volt hétfőn a sajtó számára, de korábban azt mondta: “Szú Kjí ügyét független igazságszolgáltatás bírálja el”, egyúttal visszautasította és az ország belügyeibe való beavatkozási kísérletnek minősítette a külföldi kritikákat.

Mianmarban folyamatos belpolitikai feszültség uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg puccsal átvette a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Kjít és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót bebörtönöztek, fizikai erőszakot alkalmazva. Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta által elkövetett cselekményeket, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑