Transzneműek számára nyílt Korán-iskola Bangladesben

Korán-iskolát, madraszát nyitottak Bangladesben transzneműek számára pénteken, a szervezők a hátrányos megkülönböztetés sújtotta kisebbség beilleszkedését szeretnék elősegíteni.

A körülbelül 150 tanuló befogadására alkalmas iskola megnyitóján mintegy 50 transznemű jelent meg, az ünnepségen a Koránból olvastak fel.

Többen örömüket fejezték ki az esemény alkalmából, és azt mondták, úgy érzik, hogy a végre elismerték őket. “Muszlimok vagyunk, de nem mehetünk a mecsetbe” – panaszkodott ugyanakkor egyikőjük -, “másokkal sem tudunk találkozni.”

Abdulrahmán Azad, a kezdeményezés mögött álló egyik vallástudós azt mondta, a Dakka külvárosában megnyílt iskola az első ilyen jellegű tanintézmény a transzneműek, hindusztáni nyelven hidzsrák számára, akiknek a nehézségeiért a társadalmat és az államot tette felelőssé.

“Véget akarunk vetni a diszkriminációnak. Allah senkit nem különböztet meg hátrányosan, nekik is ugyanolyan jogokat kell kapniuk, mint más embereknek” – szögezte le.

Becslések szerint a mintegy 168 milliós Bangladesben körülbelül 1,5 millió transznemű élhet.

Vazed Haszina miniszterelnök kormánya 2013-ban fogadta el jogilag a harmadik nem létezését, ám egy, a gyarmati időkből fennmaradt – ritkán alkalmazott – törvény még mindig hat hónap börtönbüntetéssel sújtja az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑