Cadmus fordítás Cadmus

Tucatnál több embert öltek meg fegyveresek Nigériában

2023. 04. 27.

Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát – ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A támadást még kedden követték el Benue tagállam Apa járásában, ahol mindennaposak az összecsapások az állattenyésztők és a növénytermesztők között.

A támadás során mintegy tíz embert megöltek, majd katonákat küldtek a helyszín biztosítására – közölte Paul Hemba, Benue állam kormányzatának biztonsági tanácsadója.

A katonákra a fegyveresek lesből támadtak, és megölték a parancsnokukat. Benue állam rendőrsége közölte, hogy tizennégy holttestet találtak a támadás után.

A támadás oka egyelőre nem ismert, de Nigéria vidéki területein az állattenyésztők és a növénytermesztők közötti kegyetlen versengés miatt egyre terjed az erőszak. Ezekben az övezetekben, ahol ritka a legelő vagy a megművelhető terület, elszaporodtak a konfliktusok. és a közösségek fegyveres csoportokat szerveztek a védelmükre.

A helyiek által csak “bandáknak” nevezett egyes csoportok fokozatosan bűnbandává alakultak át, fosztogatják a falvakat, meggyilkolják vagy váltságdíj felében elrabolják a lakosokat.

A hónap eleje óta hozzávetőlegesen ötven embert öltek meg fegyveresek Benue egy másik falujában, a helyi hatóságok az erőszak elkövetésével a fulbe etnikumhoz tartozó pásztorokat gyanúsítják.

Afrika legnépesebb országában, Nigériában hatalmas kihívást jelentenek a közösségek közötti erőszakcselekmények.

Segélymunkásokat raboltak el Nigériában

Egy amerikai civil szervezet három segélymunkását, valamint két biztonsági őrt raboltak el dzsihadisták az északkelet-nigériai Borno államban – jelentették be csütörtökön humanitárius szervezetek.

Bár a kedd este elhurcolt emberek állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, mindhárman az FHI 360 nevű észak-karolinai segélyszervezet munkatársai voltak.

A szervezet szóvivője, Christy Delafield sajtóközleményében aggodalmát fejezte ki az öt ember miatt, és azonnali, feltétel nélküli szabadon engedésüket sürgette, valamint kiemelte, hogy a segélymunkások fontos egészségügyi munkát végeznek a térségben. Az elkövetők kilétét egyelőre nem tudni.

Északkelet-Nigériában rendkívül rossz a biztonsági helyzet: bár a hadsereg több támaszpontot tart fenn a térségben, jelentős területek állnak dzsihadista csoportok – köztük a Boko Haram és az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP) – irányítása alatt. A milíciák és a hadsereg között gyakoriak az összetűzések.

A dzsihadisták gyakran követnek el támadásokat katonák, falusiak és segélymunkások ellen is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑