Cadmus fordítás Cadmus

Van egy ősi város, ahol felhőkarcolók is vannak

 

A természetes anyagokból épített jemeni sokemeletes épületek kiválóan fenntarthatók, és tökéletesen illeszkednek a forró és száraz arab sivatagi éghajlathoz -számolt be a Bien.hu újságírója.

Bab-al-Yamanon, a hatalmas kapuján, amely lehetővé teszi a belépést Jemen régi, falazott városába, Sana’ába átlépni olyan volt, mint egy portálon át lépni egy másik világba – mondja a BBC újságírója egy riportban. Magas, sovány épületek zsúfolódtak be a keskeny sávokba. A buja gyümölcs- és zöldségkerteket kötötték össze az ősi piaccal, ahol még mindig szamarakat árulnak. Noha az áruk és az emberek is lenyűgözőek, a hangulatot mégis egyértelműen az építészet uralja.

Sana’a tele van olyan épületekkel, mint bármely másik város a világon. Utcaszinten, ahol az iszaptégla falakat csak nagy faajtók törik meg, gyakran nem volt sok látnivaló.

Ám ha felnézünk, nyilvánvalóvá válik, hogy ezek a karcsú épületekre, amelyek közül néhánynak csak egy-két szobája volt a földszinten, magasan az ég felé emelkednek.

Az alsó, utcai szinten ablaktalanok, mert állatok szállásaként vagy munkaterületként használják őket. A magasabb, díszes ablakokat ólomüveg, vagy finom mashrabiya paravánok borították, amelyek védik a bent tartózkodó nők magánéletét. Az ablakkereteket és az emeletek közötti frízeket bonyolult fehér mész jelzi. Így kontrasztba hozza az iszap színű hátteret, mézeskalács házhatást keltve. Sok épületnek tetőterasza is van, amelyek szórakoztató terekként és szabadtéri hálószobaként is szolgál meleg éjszakákon.

A teljes írást itt olvashatják el.

Bien.hu – Zabolai Margit

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑