2019. 05. 15.

Végső búcsút vettek a Burkina Fasó-i túszszabadításban meghalt francia katonáktól

Végső búcsút vettek kedden Párizsban attól a két katonától, akik a múlt heti Burkina Fasó-i túszszabadításban vesztették életüket.

Az elhunytak koporsóját az Invalidusok házának udvarán helyezték el, ahol lerótta kegyeletét Emmanuel Macron francia elnök is.

Az államfő mellett több magas rangú katonai parancsnok is részt vett a ceremónián, és jelen voltak az elhunyt katonák, Cedric de Pierrepoint és Alain Bertoncello családtagjai is.

Az elnök beszédében azt mondta, hogy a két katona Franciaországért áldozta életét.

„Hősként haltak meg, mert semmi nem volt fontosabb számukra a rájuk bízott feladatnál, és semmit nem tartottak nagyobbra a túszok életénél” – közölte Macron. Az államfő posztumusz Becsületrendet adományozott az elesetteknek.

„Franciaország semmilyen körülmények között nem hagyja cserben a gyermekeit” – szögezte le az elnök, utalva arra, hogy a május 10-én Burkina Faso északi részén kiszabadított négy külföldi túsz között két francia állampolgár volt.

Franciaország évek óta nyújt támogatást a Szahara déli peremén végighúzódó Száhel-övezet országainak a szélsőséges csoportok elleni küzdelemben. Az Elysée palota közleményében köszönetet mondott Benin és Burkina

Faso vezetésének az együttműködésükért, és ígéretet tett, hogy továbbra is támogatni fogja őket a terrorizmus elleni küzdelemben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑