2018. 11. 21.

Visszatért a nyugalom Hodeidába

Visszatért a nyugalom kedden a jemeni húszi lázadók által ellenőrzött Hodeida kikötővárosba, miután az éjjel heves harcok dúltak a Szaúd-Arábia vezette koalíció és a felkelők között – közölték helyi lakosok az AFP francia hírügynökséggel.

Az összetűzések hétfő este újultak ki a város keleti felében annak ellenére, hogy a felek igyekeztek erőfeszítéseket tenni a konfliktus rendezésére. A húszik vasárnap éjjel még azt jelentették be, hogy jó szándékuk jeleként a szerveződő svédországi béketárgyalások megkezdése előtt leállítják rakéta- és dróntámadásaikat Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ellen. A szaúdi vezetésű koalíció a múlt héten rendelte el Hodeida támadásának beszüntetését.

A harcok kiújulása veszélybe sodorhatja az ENSZ jemeni különmegbízottja, Martin Griffith erőfeszítéseit, aki a múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt mondta, hogy tervei szerint hamarosan tárgyalóasztalhoz ültetheti a szemben álló feleket Svédországban, miután mindkét fél biztosította őt tárgyalási szándékáról.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz hű erők között. A  megbuktatott kormány erőit támogató arab koalíció 2015 avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre, és közülük csaknem 18 millió embernek bizonytalan az élelmiszerellátása. A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya és a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.

MTI nyomán

, , , , ,
Back to Top ↑