Cadmus fordítás Cadmus

Zelenszkij ukrán katonákat akar műtrágyára cserélni

2022. 09. 17.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csak akkor engedélyezi, hogy Oroszország ismét ammóniaexportot szállítson Ukrajnán keresztül, enyhítve ezzel a globális műtrágyahiányt, ha Moszkva szabadon engedi az ukrán hadifoglyokat – mondta pénteken a Reutersnek.

“Ellenzem, hogy az Oroszországi Föderáció ammóniát szállítson a területünkön keresztül. Csak a foglyainkért cserébe engedném ezt meg” – mondta Zelenszkij a hírügynökségnek.

“EZT AJÁNLOTTAM FEL AZ ENSZ-NEK”.

A Kreml gyorsan elutasította az ajánlatot.

“Az emberek és az ammónia ugyanaz a dolog lenne?” – reagált Dmitrij Peszkov szóvivő a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.

Bár Zelenszkij azt állította, hogy Ukrajna több száz orosz katonát ejtett foglyul a legutóbbi harkovi ellentámadás során, elismerte, hogy Oroszország több ukrán hadifoglyot tart fogva.

Az ENSZ azt javasolta, hogy az orosz műtrágyagyártó Uralchem szivattyúzza az ammóniagázt csővezetéken az ukrán határig, ahol azt a Trammo, egy amerikai székhelyű árutőzsdei kereskedő megvásárolhatná azt.

A csővezeték évente akár 2,5 millió tonna ammóniát is képes lenne a Volga vidékéről a Fekete-tengeren fekvő Juzsnyij kikötőjébe szivattyúzni. A kikötő azonban az orosz katonai offenzíva februári kezdete óta zárva van.

Az ammónia a nitrátműtrágya létfontosságú összetevője, és a kínálat hiánya azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, amelyet a konfliktus már amúgy is súlyosbít, mivel a világ búza termelésének nagy része Ukrajnából és Oroszországból származik.

Az orosz műtrágyaipar szerint az európai ammóniagyárak 70%-a csökkentette vagy leállította a termelést az elmúlt hónapokban a rekordmagas energiaárak miatt.

Oroszország, Ukrajna és Törökország júliusban az ENSZ közvetítésével megállapodást írt alá arról, hogy a hiány enyhítése érdekében újraindítják a gabonaexportot Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből. Oroszország ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia azonban nemrégiben a nyugati szankciókat okolta a gabona- és műtrágyaszállítmányok hátráltatásáért.

Képmutatással vádolta az EU tisztviselőit, amiért blokkolják az Afrikába, Ázsiába és Latin-Amerikába irányuló orosz szállítmányokat, miközben lehetővé teszik, hogy a kritikus fontosságú nyersanyagok eljussanak az unió saját kikötőibe. Az ukrán kikötőket elhagyó 136 gabonát szállító hajóból mindössze hat ment az élelmiszerválsággal küzdő legszegényebb országokba.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑