Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 05. 13.

Bloomberg: a rubel lett a világ legjobban teljesítő valutája

2022. 05. 13.

A Bloomberg szerint az orosz valuta idén 31 jelentősebb versenytársát múlta felül a növekedés tekintetében.

Az orosz rubel 2022 eleje óta 31 jelentősebb devizát múlt felül növekedésben, és ezzel a világ legjobban teljesítő valutája lett – jelentette szerdán a Bloomberg.

A kiadvány szerint a rubel az év eleje óta több mint 11 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben. A nemzetközi devizapiacon a rubel árfolyama még ennél is nagyobb, mintegy 12 százalékos növekedést mutatott eddig.

A moszkvai tőzsdén május 12-én a kereskedés során az árfolyam az amerikai dollárral szemben 65,07 rubelre, az euróval szemben pedig 68 rubelre csökkent – ez utóbbival szemben 2020 januárja óta ez a legerősebb árfolyama volt – közölte a Vadhajtások.hu.

Az orosz valuta a dinamikát tekintve megelőzte a brazil reált, amely szintén jelentős, közel 9%-os növekedést mutatott. A legjobban teljesítő valuták rangsorában a harmadik helyet a mexikói peso foglalja el, 1%-os növekedéssel a zöldhasúval szemben.

A rubel márciusban történelmi mélypontra zuhant mind a dollárral, mind az euróval szemben, miután az USA és szövetségesei az ukrajnai konfliktus miatt súlyos gazdasági szankciókat vetettek ki Oroszországra.

Az orosz valuta azonban drámai erősödésnek indult, miután az orosz kormány egy sor támogató intézkedést vezetett be, és azóta is erősödik. Az ideiglenes tőkekontroll bevezetése mellett az orosz pénzügyminisztérium arra kötelezte az orosz exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék. A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport elszámolásban szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és fellendítve a rubelkeresletet.

Más országok, nevezetesen Törökország és Argentína is bevezette a közelmúltban a tőkekontrollt, de nem értek el olyan eredményeket, mint Oroszország – jegyzi meg a Bloomberg. A török líra 2022 eleje óta 13%-kal értékelődött le a dollárral szemben, az argentin peso pedig 12,3%-kal.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑