Gazdaság

2015. 11. 04.

Egyre nagyobb az infláció TörökországbanKét nappal a választások után a statisztikai hivatal közel 9%-os fogyazstói árdrágulást jelentett. A nemzeti valuta mélyzuhanásban van.

Egyre nagyobb a nyomás a török jegybankon, hogy intézkedéseket hozzon a török fizetőeszköz megerősítéséért. A gazdasági szereplők és elemzők szerint az intézmény azért nem hajt végre kamatemelést, mert politikai nyomás alatt van, függetlensége az utóbbi időkben megkérdőjelezhető.

A török líra az elmúlt 10 hónapban több mint 20%-ot gyengül. Ez főleg annak köszönhető, hogy az országban idáig belpolitikai válság volt, Erdogan szembement a kurdokkal és megújította ellenük a harcot. Az AKP vezette kormány ellenezte a magasabb kamatot az és ellenzéki médiát korlátozta. A török külpolitikának is köszönhetően a menekültek száma egyre magasabb, ami szintén befolyásolja az ország gazdaságát.

A vasárnapi választások talán stabilitást hozhat az országnak. A befektetők abban bíznak, hogy javil a jegybank és az államfő közötti kapcsolat.

Orientalista.hu – Zennobia

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com