Menekültügy

2016. 11. 19.

Egyre több török állampolgár kér menedékjogot NémetországbanA szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pénteken ismertetett adatai szerint idén október végéig 4437 török állampolgár nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, ami több mint a kétszerese a tavaly egész évben regisztrált 1767-nek, illetve a 2014-es 1806-nak.

A BAMF szerint a növekedés nem feltétlenül függ össze a július közepén történt puccskísérlettel. Azonban egy másik kimutatás valóban összefüggésre utal; a menedékjog iránti kérelem benyújtásának szándékával az országba belépő emberek nyilvántartására és tartományok közötti szétosztására szolgáló úgynevezett EASY-rendszerből származó adatok szerint az év első felében havonta legfeljebb 352 török menedékkérő lépte át a német határt, júliusban viszont már 375-en, szeptemberben 446-an, októberben 485-en voltak.

A szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának belpolitikai szakszóvivője, Stephan Mayer szerint a politikai menedékjogért folyamodó török száma várhatóan tovább emelkedik.

Németország “nem oldja meg Törökország problémáját azzal, hogy meghívja az összes rendszerkritikus állampolgárt” – húzta alá a bajor CSU politikusa a Berliner Morgenpost című lapnak nyilatkozva, közvetve bírálva az SPD-s  Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államminisztert, aki egy november elején adott interjúban hangoztatta, hogy Németország szolidaritást vállal a rendszerkritikus törökországi gondolkodókkal, és nyitva áll a politikai üldözöttek előtt.

Stephan Mayer kiemelte: Németország ezzel szívességet tenne Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, “aki éppen azt akarja, hogy eltűnjön az ellenzék”.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com