Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 11. 19.

Egyre több török állampolgár kér menedékjogot Németországban

2016. 11. 19.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pénteken ismertetett adatai szerint idén október végéig 4437 török állampolgár nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, ami több mint a kétszerese a tavaly egész évben regisztrált 1767-nek, illetve a 2014-es 1806-nak.

A BAMF szerint a növekedés nem feltétlenül függ össze a július közepén történt puccskísérlettel. Azonban egy másik kimutatás valóban összefüggésre utal; a menedékjog iránti kérelem benyújtásának szándékával az országba belépő emberek nyilvántartására és tartományok közötti szétosztására szolgáló úgynevezett EASY-rendszerből származó adatok szerint az év első felében havonta legfeljebb 352 török menedékkérő lépte át a német határt, júliusban viszont már 375-en, szeptemberben 446-an, októberben 485-en voltak.

A szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának belpolitikai szakszóvivője, Stephan Mayer szerint a politikai menedékjogért folyamodó török száma várhatóan tovább emelkedik.

Németország “nem oldja meg Törökország problémáját azzal, hogy meghívja az összes rendszerkritikus állampolgárt” – húzta alá a bajor CSU politikusa a Berliner Morgenpost című lapnak nyilatkozva, közvetve bírálva az SPD-s  Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államminisztert, aki egy november elején adott interjúban hangoztatta, hogy Németország szolidaritást vállal a rendszerkritikus törökországi gondolkodókkal, és nyitva áll a politikai üldözöttek előtt.

Stephan Mayer kiemelte: Németország ezzel szívességet tenne Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, “aki éppen azt akarja, hogy eltűnjön az ellenzék”.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑