Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 04. 29.

ENSZ: 300 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát a jemeni válság következtében

2015. 04. 29.

Az ENSZ ügynöksége szerint meghaladja a háromszázezer főt azon jemeniek száma, akik a súlyos veszteségeket okozó szaúdi agresszió miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják az otthonaikat az elszegényedett országban.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala keddi nyilatkozatában arról számol be, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülők száma a kétszeresére nőtt április közepe óta.

Az ENSZ szerint mindez annak az eredménye, hogy Jemen 19 tartományában hatalmasodtak el a harcok, és az emberek kénytelenek voltak elmenekülni a szaúdi halálos légicsapások elől, miközben az Al-Kaida terroristák támadásaitól is szenvedtek.

Ugyanezen hivatal április 17-ei közleménye szerint 150 ezer jemeni hagyta el otthonát országszerte. A legtöbben az északi Hajjah tartományban, majd a déli Dhale és Abyan tartományban kényszerültek elmenekülni a szervezet szerint.

Szaúd-Arábia március 26-án kezdte meg a Jemen elleni offenzívát és a támadások során többször célzott lakott területeket Aden és Ta’izz városokban, ami miatt ezen területek katasztrófa sújtotta övezetekké váltak.

Április 21-én Rijád bejelentette, hogy véget vet a katonai műveletek első szakaszának, amely eddig több mint ezer ember életét követelte (egyes hírforrások szerint több ezer), de  Szaúd-Arábia folytatta a vadászgépeivel a bombázásokat a ország különböző területein a támadások egy újabb fázisában.

A jemeni egészségügyi minisztérium szerint a szaúdi agresszió során közel 150 gyermek és mintegy 100 nő vesztette életét.

Orientalista.hu – Tia (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑