Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 04. 17.

Erdoganék ünnepelnek, az ellenzék újraszámlálást kér

2017. 04. 17.

Telefonon gratulált vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő Binali Yildirim kormányfőnek és más szövetségeseinek az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazás eredményéhez – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Közben ellenzéki török és kurd pártok a voksok egy részének újraszámlálását követelik.

Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe vasárnap a Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök később.

A kormányfő úgy fogalmazott: “a nem hivatalos eredmények szerint a népszavazás igennel fejeződött be. Mindenki biztos lehet benne, hogy ezt az eredményt népünk békéje céljából a legjobb módon használjuk majd fel. Ennek a választásnak nincs vesztese, egész Törökország nyert vele. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzet egy nézetet vall velünk” – tette hozzá.

Török sajtójelentések szerint az igen szavazatok aránya 51,3 százalék a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett. Az igenek nem változtak az előzőekhez képest, mivel a szavazatok 98,2 százalékos feldolgozottságánál már 51,3 százalék volt az igenek aránya.

Erdogan köszöni, de figyelmeztet

A török elnök hangsúlyozta, hogy a török választók történelmi döntést hoztak a népszavazáson, az alkotmánymódosításokat a török történelem legfontosabb reformjának nevezte. “Törökország történelmében első alkalommal a parlament és a nép akaratából hozott döntést egy ilyen fontos változásról” – mondta. Hozzátette: a voksolás eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartania, különösen Törökország szövetségeseinek.

Elmondta, hogy a külföldön leadott szavazatok nagy szerepet játszottak az “igen” táborának sikerében. Hozzátette azt is, hogy az alkotmánymódosítások támogatása erősödött a délkeleti országrészben. A török államfő békülékeny hangnemet megütve köszönetet mondott a választóknak, és kiemelte, hogy minden egyes leadott szavazat számít.

Kijelentette, hogy nem minden olyan alkotmánymódosítás lép azonnal érvénybe, amelyekről vasárnap döntöttek a választópolgárok, egyes reformok csak 2019 novemberében lépnek hatályba. Elmondta, hogy a halálbüntetés visszaállításának ügyét azonnal meg fogja vitatni az ország politikai vezetőivel, és ha szükséges a kérdést népszavazásra bocsáthatják.

Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe a népszavazáson – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök is még az elnök beszéde előtt a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ankarai székházának erkélyéről tartott beszédében hívei ezrei előtt.

A kormányfő úgy fogalmazott: “a nem hivatalos eredmények szerint a népszavazás igennel fejeződött be. Mindenki biztos lehet benne, hogy ezt az eredményt népünk békéje céljából a legjobb módon használjuk majd fel. Ennek a választásnak nincs vesztese, egész Törökország nyert vele. Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzet egy nézetet vall velünk” – tette hozzá.

“Az utolsó szó a népet illeti, és a nép igent mondott” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Törökország új fejezetet nyit demokratikus történelmében. A kormányfő elmondta: a referendum után megkezdik a szükséges előkészületeket a 2019-es választásokra.

A népszavazási kampányban Erdogant támogató nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke, Devlet Bahceli fontos sikernek nevezte a referendumot, amelyen a választók letették voksukat az elnöki rendszer bevezetése mellett. A pártelnök felszólította az elnöki rendszer ellenzőit, hogy tartsák tiszteletben a referendum eredményét.

Újraszámolna az ellenzék

Eközben az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) bejelentette, hogy az eredmény hivatalos kihirdetése után kérvényezni fogják a leadott szavazatok 37 százalékának újraszámlálását, mert “törvénytelenségeket” tapasztaltak a referendum során.

Bülent Tezcan, a párt elnökhelyettese azt kifogásolta, hogy többen olyan szavazólapon voksoltak, amelyet korábban nem pecsételtek le a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tisztségviselői. A CHP több képviselője úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy az eredmény “még nem világos”, és a nemek tábora “még megnyerheti” a népszavazást.

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) – amely szintén a kezdetektől bírálta az elnöki rendszer ötletét – a Twitteren jelezte, hogy ugyancsak kifogást készül emelni.

Isztambulban tiltakoznak

A tiltakozás hagyományos török formáját választva, az ablakon kihajolva konyhaedények ütögetésével tiltakoztak helyi lakosok Isztambul több kerületében vasárnap este az elnöki rendszer bevezetéséről aznap rendezett népszavazás eredménye ellen, amely a nem végleges adatok szerint az igen szavazatok szűk többségét hozta.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint Isztambul legalább négy kerületében volt ilyen tiltakozás. Közösségi portálokon megjelent videofelvételek tanúsága szerint a város egyes részein kis csoportokban tiltakozók gyülekeztek.

Elégedettségének adott hangot Sigmar Gabriel német külügyminiszter vasárnap azzal kapcsolatban, hogy véget ért az elnöki rendszer bevezetéséről tartott törökországi népszavazás és annak kampánya, illetve nyugalomra intett azzal kapcsolatban, hogy a véglegeshez közeli részeredmények szerint az igen szavazatok szűk többségbe kerültek a referendumon.

Sigmar Gabriel közleményében megjegyezte, hogy a várakozásoknak megfelelően szorosnak ígérkezik a népszavazás eredménye, és hangsúlyozta: végül kiderül a török nép akarata, meg kell őrizni a nyugalmat, és megfontoltan kell előrelépni.

A német politikus jónak nevezte, hogy véget ért a népszavazási kampány, amelyben az elnöki rendszer bevezetésének hívei és ellenfelei – többek között Németországban is – elkeseredett küzdelmet vívtak egymással.

Orientalista.hu – (MTI, M1, Hirado.hu)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑