Cadmus fordítás Cadmus
Régészet

2018. 11. 17.

Ezerhatszáz éves templomot fedeztek fel a víz alatt

2018. 11. 17.

A IV. századi bizánci Nikaia templommaradványaira találtak rá Törökország Észak-nyugati részén. A templom maradványaira műholdas felvételek alapján találtak rá még 2014-ben, a régészeti munkálatokkal viszont csak most végeztek.

Bursa város közelében megtaláltuk a híres Nikaea-i templom maradványait, ami 5-7 láb mélyen fekszik az Iznik-i tóban. A célunk egy víz alatti múzeum megépítése, amit a turisták is látogathatnak – mondta Mustafa Shaheen az Uludag Bursa egyetem régész professzora.

Shaheen professzor szerint a templom valószínűleg a IV. században épült, Szent Neophytos tiszteletére, aki 303-ban mártírhalált halt a keresztények üldöztetéséről ismert Diocletianus császár uralkodása idején.

A történet szerint Neophytos Nikaiába utazott, hogy Jézus tanításait hirdesse a pogány város lakossága között. Diocletianus római császár katonákat küldött, hogy végezzenek a keresztény hittérítőkkel, akik brutális kegyetlenséggel ölték meg az alig tizenhat éves Neophytost.

A templomot 325-ben a Nikaia-i zsinat elfogadása után építették. A feltárások során középkori festmények kerültek elő amik a fiatal mártír kivégzését ábrázolják a tó partjánál.

740-ben földrengés sújtotta a tó térségét és a templom összeomlott. A keresztények az újjáépítés során a templomot nem állították helyre. Az idő elteltével a tó vízszintjének változása miatt a templomot elnyelte a víz.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás és kép: Aleteia.org

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑