Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 05. 17.

Fehér zászlóval jött ki Azovsztalból az ukránok egy kisebb csoportja

2022. 05. 17.

Ukrán katonák egy csoportja fehér zászlóval hagyta el Azovsztalt – közölte a Donyecki Népköztársaság (DNR) népi milícia Vosztok zászlóaljának parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij a Telegramon.

A tájékoztatás szerint 10 ukrán fegyveres hagyta el fehér zászlóval az acélmű területét, akiket a népi milícia őrizetbe vett.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az ukrán kormányzat tárgyalásokat folytat az orosz féllel a mariupoli Azovsztal üzem területén tartózkodó, súlyosan sérült ukrán katonák kimenekítéséről – közölte az Orosz Hírek.

Korábban Oroszország többször felajánlotta, az ukrán fegyvereseknek, hogy tegyék le a fegyvert és a nemzetközi jog szerint biztosítják a sérültek ellátását is. Orosz beszámolók szerint a megadás lehetőségét kijevi utasításra tagadják meg az Azov neonáci alakulat fegyveresei. Azokat akik meg akarták adni magukat, megölték.

Moszkva: sérült katonákat evakuálnak az Azovsztalból

A mariupoli Azovstal acélművet blokád alatt tartó orosz és szövetséges csapatok lehetővé teszik, hogy a sebesült ukrán katonák elhagyják az erődítményt és Novoazovszkba, egy kórházba menjenek – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Az evakuálást még hétfőn tervezik, miután megállapodás született – közölte a hadsereg.
Az orosz minisztérium közlése szerint felfüggesztették az ellenségeskedéseket Azovsztalnál, hogy a nap folyamán később lehetővé tegyék a humanitárius evakuálást – közölte az Orosz Hírek.

Novoazovszk egy kisváros Mariupoltól mintegy 40 kilométerre keletre, amelyet a Donyecki Népköztársaság (DNR) népi milíciája ellenőriz. Az evakuált csapatok a jelek szerint a szakadár köztársaság őrizetében maradnak, amelyet Oroszország független államként ismert el, mielőtt február végén megindította támadását Ukrajna ellen.

Az Azovsztal az ukrán csapatok utolsó bástyájaként szolgál Mariupolban, amely egy jelentős kikötővárosban, ahol a leghevesebb harcok zajlottak Oroszország ukrajnai offenzívája során. A létesítmény földalatti alagutak és óvóhelyek kiterjedt hálózatával rendelkezik, ahol az ukrán harcosok rejtőzködnek.

Oroszország elutasította a helyszín lerohanását, mondván, hogy az túl sok katona életét követelné, és helyette a hosszan tartó ostromot választotta. Az ott állomásozó ukrán katonák, akik közül sokan a nacionalista Azov zászlóaljhoz tartoznak, hetek óta panaszkodnak az élelmiszer, az orvosi ellátás és a lőszer hiányára.

Több száz ukrán katonát menekítettek ki az Azovsztal gyárból

Hétfő este tucatnyi autóbusz hagyta el Mariupolban az Azovsztal vasművet – idézi a Guardian a Reuters egyik szemtanúját.

Nem lehetett megállapítani, hogy hány ukrán katona volt a buszok fedélzetén, és az sem volt világos, hogy a buszon tartózkodik-e az a 40 sebesült ukrán, akiknek olyan sérüléseik voltak, amiket az üzem katakombáiban nem tudtak megfelelően ellátni. Állítólag mintegy 600 katona tartózkodott bent, így az sem kizárt, hogy mindet kihozták. A katonákat az orosz ellenőrzés alatt tartott Novoazovszkba szállították – írta meg a Vadhajtások.

Hogy az evakuálás akár a vasmű ostromának végét is jelentheti, arra az is utal, hogy Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka Telegramon üzent hétfő este. Azt közölte, hogy „elvégezték a feladatot”, és most már csak meg akarja menteni a katonái életét.

Oroszország hetek óta ostromolta az Azovsztal acélgyárat, miután Mariupol más részét már bevették.

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑